Jamie’s Italian heeft elke laatste woensdag van de maand zo’n 45 kinderen over de vloer. De jongens en meisjes ontdekken in het restaurant in de Markthal over hoe leuk het is om gezond en lekker eten klaar te maken.

Een goede dag begint met een goed ontbijt. Maar één keer per maand kan een groep basisscholieren met een gerust hart zónder de eerste maaltijd van de dag de deur uit. Want wie met zijn klas aanschuift bij Jamie’s Italian, wordt in het restaurant van de Britse topkok Jamie Oliver welkom geheten aan een verse ontbijttafel. Tussen het fruit, de yoghurt en de havermout pikken de kinderen direct de eerste lessen op over gezond en lekker eten.

Rode tomaten, oranje wortels, gele paprika’s
‘Door samen te ontbijten weten we zeker dat iedereen voldoende energie heeft voor de rest van de ochtend,’ zegt Nila Zuijderduijn over het Kids School Project. Het maandelijkse programma komt voort uit Jamie’s Food Revolution. Oliver strijdt wereldwijd voor goed, vers en voedzaam eten voor ieder kind. Nila: ‘We nemen de kinderen mee in ons enthousiasme voor goed eten. Ze krijgen een koksmuts op en zijn voor één dag onze hulpchefs. We willen kinderen in onze keuken zo jong mogelijk in contact brengen met gezond eten en het koken ervan. Met hulp van onze koks maken ze hun eigen focaccia, zodat ze ook direct een goede lunch te pakken hebben.’

Vrolijke aardbeien en suikerklontjes
Oliver haalt regelmatig het nieuws met zijn strijd tegen frisdrank en met name energy drinks. ‘Die discussie is iets voor volwassenen, met de kinderen maken we er een spel van,’ zegt Nila. ‘Het suikerspel, met de suikerklontjes op tafel. De kids mogen raden hoeveel klontjes er in een blikje energy drink zitten, of in de pakjes drinken die ze meekrijgen naar school. Vaak zijn ze verbaasd dát er suiker in zit. Ze zien een vrolijke aardbei op de verpakking en redeneren dat ze sap van aardbeien drinken. Was het maar zo.’

School
Met vers fruit en ijsklontjes leren de kinderen hoe ze zichzelf kunnen trakteren op een gezonde cocktail. Of ze oefenen op het maken van verse pasta. Nila: ‘Scholen komen nu naar ons toe, wij bereiken één groep kinderen per maand. Is het gek als kinderen uiteindelijk op school leren gezond te koken en te eten? Wij denken van niet. Goed voedsel ligt aan de basis van een mooie en gezonde toekomst.’

Jamie’s Italian opende in 2015 een restaurant in de Markthal. Vorig jaar volgde aan het Weena Jamie Oliver’s Diner. Meer weten over de restaurants en het Kids School Project? Kijk op Jamiesitalian.nl, Jamieoliversdiner.nl en Jamiesfoodrevolution.org.