Gezonde voeding gouden ingrediënt praktijkonderwijs
Rotterdamse jongeren bereiden zich op Het Praktijkcollege Centrum voor op een zelfstandige toekomst. Gezond eten staat nadrukkelijk op de kaart bij de school voor praktijkonderwijs, met sinds kort zelfs een ‘gouden’ schoolkantine.
Het Praktijkcollege is bedoeld voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar die binnen het vmbo onvoldoende tot hun recht zouden komen. Via stages, theorie- en praktijkvakken worden ze klaargestoomd voor werk en een zelfstandige toekomst. ‘Gezond eten en voldoende beweging kunnen veel gezondheidsproblemen voorkomen,’ zegt Martijn van Heusden van Het Praktijkcollege. ‘Dit inzicht is de afgelopen jaren een steeds belangrijker vertrekpunt van ons onderwijsaanbod geworden.’
Appels en peren
Martijn is werkzaam op de locatie Centrum, in het Oude Westen van Rotterdam. Leerlingen leerden al afval te recyclen en konden in de schooltuin hun eigen appels en peren plukken. ‘Maar we zagen ze in de pauzes ongezond eten en hoorden dat het thuis niet veel beter was. De vele suikers waren misschien wel het grootste probleem. Altijd en overal die blikjes frisdrank. Onze leerlingen slingerden zich zonder het zelf te weten van sugar high naar sugar low. Hun prestatievermogen leidde eronder. Dat moet anders, besloten we anderhalf jaar geleden.’
Gezonde pizza’s
Stap voor stap werd – met hulp van het Voedingscentrum – gezonde voeding de norm op het Praktijkcollege Centrum. De frisdranken waren als eerste aan de beurt, daarna werden de zachte witte bolletjes vervangen door vezelrijk volkorenbrood. Na het broodbeleg moesten ten slotte de warme snacks eraan geloven. Martijn: ‘We verkopen nog steeds pizza’s, maar nu met veel groenten op basis van een gezond en lekker recept van het Voedingscentrum. Dat zij onze kantine eind vorig jaar met “goud” hebben onderscheiden, is een geweldige stimulans.’
Betrekken van leerlingen
Eerlijk is eerlijk, zegt Martijn, de leerlingen moesten aanvankelijk wennen aan de gezondere koers. ‘Maar inmiddels is-ie geaccepteerd. Onze leerlingen lijken ook bewuster te worden van de voordelen van gezond eten. We besteden hier ook veel aandacht aan tijdens de lessen. Wat ook helpt: we betrekken hen bij wat we verkopen in de kantine. Zo wilden ze bijvoorbeeld meer tomaat en komkommer bij de tonijnsalade. Nou, dat hebben we direct geregeld.’
Gezond de normaalste zaak
Veel scholen worstelen met de snackkar of shoarmahut voor de deur, of de supermarkt om de hoek. Martijn: ‘Dat probleem hebben wij niet, want onze leerlingen mogen de school tussendoor niet uit. Energy drinks zijn niet toegestaan en zien we dus niet. Verbieden is rigoureus, maar we zetten er gezond en lekker eten tegenover. Wij vinden het onze taak om binnen onze invloedsfeer gezond de normaalste zaak van de wereld te maken. Eerstejaars weten al niet beter. Die hebben hier straks vijf, zes jaar gezond eten “in de benen”. Onze hoop is dat ze daardoor een gezond voedingspatroon hebben ontwikkeld, als ze uiteindelijk bij ons de deur uit lopen.’
Het Praktijkcollege biedt praktijkonderwijs aan leerlingen van 12 tot en met 18 jaar op drie locaties in Rotterdam. Het Voedingscentrum helpt scholen bij het realiseren van een gezonde schoolkantine. Meer weten? Kijk op Hpc-centrum.nl of Voedingscentrum.nl.