Armin van Buuren die op de foto gaat met een fan. Ze zijn omringd door mensen.

‘Als je depressieve gevoelens hebt, praat daar dan open over’. Armin van Buuren kan het niet vaak genoeg zeggen. ‘Je hoeft niet direct naar een psychiater te rennen, maar uiteindelijk kunnen donkere denkbeelden leiden tot beangstigende gedachten en dat is niet goed.’ Praten werkt helend. Het bracht Armin een kwalitatief beter leven met zijn vrouw en kinderen, familie en vrienden. Maar ook meer zelfkennis en bovenal rust in zijn hoofd. Hoe hij dat voor elkaar kreeg en wat daaraan voorafging? Dat vertelde de dj tijdens het dagprogramma van A State of Trance in het Room Mate Bruno hotel in Rotterdam. Dit jaar had het evenement met het bekende nachtprogramma voor het eerst ook een dagprogramma.

Die eerste stap

Armin wil mensen helpen. Nu het thema beter bespreekbaar is in de samenleving, kan hij er ook makkelijker over praten. ‘Ook ik vond dat in het begin moeilijk. Zelfs nu vind ik het nog eng dat ik hier over mijn gevoelens praat.’ Toch voelt hij de noodzaak dat wel te doen. Veel van zijn collega’s kampen met dezelfde problemen. Dat werd duidelijk in een app groep waarin hij soms de donkere kant van zijn dj-bestaan bespreekbaar maakt.

Alles hebben en toch ongelukkig zijn

Bij Armin sluimerde de mentale problemen al langere tijd. Maar zijn leven was zo overweldigend dat hij er niet verder over nadacht. ‘Ik in de problemen? Dat kan niet. Ik heb alles wat mijn hartje begeert. Ik heb een prachtige vrouw en kinderen, woon in een mooi huis en reis met mijn muziek de hele wereld over. Waarom voel ik mezelf dan toch ongelukkig?’ Die gedachten kwamen vaak in eenzaamheid in zijn hotelkamer, ergens in de wereld, naar boven. Dan trok hij maar weer een fles wijn uit de minibar en dronk hij die in zijn eentje leeg. Hij sliep er goed op, dacht hij. Maar de werkelijkheid was een andere. Twee uur later was hij klaarwakker. Want van te veel wijn slaap je eigenlijk helemaal niet goed. Dat weet hij nu.

Leren nee zeggen

Het waren allemaal tekenen om uiteindelijk mentaal wakker te worden. De stap te maken naar hulp. Net voordat corona uitbreekt. Hij ging in gesprek en nam radicale beslissingen. Zijn gezin kwam op nummer één en hij leerde nee zeggen. Dat moest ook wel, want hij is een pleaser. ‘Ik wil het anderen altijd naar de zin maken. Ik haat het om mensen teleur te stellen. Wanneer iemand met mij op de foto wil, doe ik dat eigenlijk altijd.’ Ook festivalorganisaties die hem heel veel geld boden of hem de beste tijdslots voor een optreden gaven moest hij nee verkopen. ‘Oh, dat was echt het aller moeilijkste.’

Elke maand bowlen

‘In de maand juli werk ik, maar in de maand augustus ben ik niet beschikbaar. In september pas weer. Het is wat het is, maar je moet bewuste keuzes maken. Het leven dat ik nu heb is wat mij gelukkig maakt. Het is niet gezond om maar optredens te blijven geven. Sommige geven er vijftig in twee maanden. Dat is natuurlijk idioot en ongezond. Ik geef er nu nog rond de zeventig per jaar. Voor mij is het gezin en bijvoorbeeld iedere maand met mijn vrienden bowlen belangrijker. Ook al is dat in het meest saaie bowlingcentrum dat er bestaat.’ In combinatie met de reizen die hij maakt en de optredens die hij geeft, is zijn leven een stuk aangenamer geworden. ‘Succes is voor mij nu veel meer hoe ik wakker word in de morgen’.

Eerst een knuffel

Hij vraagt de aanwezigen wie na het ontwaken in de ochtend direct naar zijn mobiel grijpt. Op een enkeling na iedereen. ‘Dat is toch idioot. Je houdt meer van je telefoon dan van degene die naast je ligt. Waarom begin je niet met een knuffel aan je partner.’ Ook Armin was zo. Maar in de verandering die hij doormaakte, heeft hij ook zijn ochtendroutine aangepast. Hij begint nu met die knuffel, gaat douchen, geeft aandacht aan zijn kinderen en maakt daarna het ontbijt klaar. ‘Pas nadat ik mijn yoghurt en fruit heb gegeten, open ik mijn telefoon. Ik ben mij meer bewust geworden van wat ik doe en dat maakt voor mij het verschil.’

Mediteren

Zo is Armin ook gaan mediteren, om zijn gedachten te ordenen. ‘Veel mensen denken dat je dan je gedachten stopzet. Maar dat is onzin. Je gedachten zijn als een razende trein in je hoofd aanwezig. Vecht daar niet tegen. Leer dat te accepteren, want daar is niets aan te doen. Al die gedachten geven je ook informatie over waar het werkelijk om draait in het leven.’

Positief denken

Hij geeft het publiek de tip om iedere dag vijf dingen te bedenken waar je dankbaar voor bent. Daarmee programmeer je je hersenen om positief te gaan denken. ‘Dat hoeven geen grote dingen te zijn. Het kan de kus zijn die ik van mijn moeder krijg of de koffie die zo lekker smaakt. Vroeger nam ik een bak koffie in de ochtend en dronk ik die automatisch op. Nu proef ik ‘m echt. Dat is het verschil.’ Hij wil maar zeggen: Verander je mindset zo, dat je het leven weer proeft.