Portretfoto van Ewout IJsselstein (Politie eenheid Rotterdam) buiten voor het kantoor van politie

Binnen Gezond010 werken partners in satellieten samen aan een specifiek thema of een gedeelde opgave. Zoals in de satelliet Vitale werkvloer. Eind juni kwamen vertegenwoordigers van tien Rotterdamse werkgevers samen in het opleidings- en trainingscentrum van de politie eenheid Rotterdam, voor een masterclass over draagvlak en een sluitende business case voor inzet op vitaliteit.

De masterclass was nog maar net begonnen of de HR- en vitaliteitsmanagers en -medewerkers zagen direct hoe pittig politiewerk kan zijn. Twee vrijwilligers doken in het diepe en gingen in een tot buurt omgebouwde ruimte als agent de straat op. Daar werden ze geconfronteerd met achtereenvolgens een overvaller, een reanimatie met agressieve omstanders en een slechtnieuwsgesprek met de vader van een verongelukte zoon. De overige aanwezigen keken van een afstand mee, maar vóélden de spanning in het rollenspel net zo goed.

Investeren, ook als het goed gaat

‘Vitaliteit en mentale weerbaarheid zijn voor een agent op straat zó belangrijk,’ zei Ewout IJsselstein tijdens zijn presentatie over hoe de politie werk maakt van vitaliteit. Hij is projectleider vitaliteit en weerbaarheid bij de politie eenheid Rotterdam. ‘De tijd dat een werkgever pas in actie komt als iemand ziek uitvalt is echt voorbij. Veel uitval is te voorkomen met preventie. Mensen leveren beter werk en zitten lekkerder in hun vel als ze vitaler en weerbaarder zijn. We hebben zeker aandacht voor collega’s die het moeilijk hebben, maar richten ons óók op medewerkers met wie het juist wél goed gaat.’

Cultuur en leiderschap

IJsselstein vertelde hoe binnen de politie niet alleen naar de vitaliteit van het personeel wordt gekeken. Er komt ook steeds meer aandacht voor de cultuur en het leiderschap binnen de organisatie. ‘Lang was de cultuur dat een agent maar tegen al die stress, trauma’s en agressie moest kunnen,’ zei hij. ‘Natuurlijk zijn extreme situaties onderdeel van het politiewerk, maar we moeten er wel op een gezonde manier mee omgaan. Via Fit@NP, het vitaliteitsprogramma van de Nationale Politie, bieden we diverse opties. Ontladen is de kern.’

Samenwerken

De masterclass werd begeleid door AWVN. De werkgeversvereniging verzorgde een programma over het creëren van draagvlak voor inzet op vitaliteit binnen de eigen organisatie, en hoe hier een sluitende business case voor gemaakt kan worden. In kleine groepen werd hierover doorgepraat. Partners weten elkaar inmiddels ook buiten de masterclasses om te vinden om ervaring en expertise in het vergroten van vitaliteit op de werkvloer te delen.

 

In Gezond010-satellieten trekken partners samen op, door ervaring en expertise te delen, doelen te stellen en hier gezamenlijk naartoe te werken. Binnen de satelliet Vitale werkvloer maken werkgevers werk van het vergroten van de vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Zo vinden in 2019 nog twee masterclasses voor HR- en vitaliteitsmanagers en -medewerkers plaats.