Duoportret van oudere man en vrouw van middelbare leeftijd

Mensen met beginnende geheugenklachten vallen vaak tussen wal en schip. Ze ervaren al wel last van hun vergeetachtigheid, maar er is nog geen officiële diagnose gesteld. Voor die groep is in de wijk Crooswijk sinds kort het Odensehuis Rotterdam, een inloop-, informatie- en ontmoetingscentrum. Het is er voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of beginnende dementie. Zowel zij als hun omgeving vinden er antwoord op hun vragen, een luisterend oor of gewoon wat ontspanning. Het Odensehuis is een project van Samen 010, een organisatie die met kerken en vrijwilligers sociale projecten uitvoert in Rotterdam en Capelle.

In het Odensehuis bepalen de bezoekers wat er op een dag gebeurt. Dat kunnen puzzels of spelletjes zijn. Maar je kunt ook gewoon een krant lezen, een praatje maken of wandelen met een vrijwilliger. Er wordt samen gezond gekookt en geluncht. En soms komt iemand alleen voor een kop koffie  aanwaaien. Vaste tijden zijn er ook niet, mensen mogen zelf weten hoe laat ze komen en gaan. Hanny de Kruijf is directeur van Samen 010, de organisatie achter het Rotterdamse Odensehuis. ‘Mensen hebben soms het idee dat ze hier de hele dag moeten knutselen. Maar niets moet. Eigen regie vinden we juist erg belangrijk. Onze bezoekers doen veel zelf en blijven daardoor actief.’ Collega Elske Thomassen, aankomend directeur van Samen 010, vult aan waarom de noodzaak van het Odensehuis groot is: ‘De tijd van professionele zorgverleners is gelimiteerd. Die tijdsdruk voelen de vrijwilligers van het Odensehuis niet. En zo ervaren bezoekers dat ook, dat wij echt de tijd voor ze hebben.’ In het Odensehuis in Crooswijk werken twee vaste coördinatoren en een aantal vrijwilligers.

Lotgenoten ontmoeten

Het is vaak moeilijk te verkroppen, als geheugenverlies of dementie optreedt. Hanny: ‘Dat is echt een rouwproces. Iemand verandert en dat brengt veel onzekerheid en verdriet met zich mee. Wij zijn in dat proces vaak het eerste station.’ Het Odensehuis is er voor iedereen die te maken heeft met het geheugenverlies, ook de partner, familie, mantelzorgers en vrienden. Maandelijks komt een speciale mantelzorggroep samen om ervaringen uit te wisselen. Lotgenoten leren zo van elkaar hoe ze met het ziekteproces om moeten gaan. Hanny: ‘Het klinkt allemaal misschien wat zwaar op de hand, maar het is ook vooral gezellig in het Odensehuis. Als mensen uiteindelijk doorgaan naar een volgend station, vinden ze het heel jammer om ons te moeten verlaten.’

Zinvolle dagbesteding

De naam Odensehuis is afgeleid van de Deense stad Odense, waar in 2001 het eerste inloophuis opende. In 2009 werd het eerste huis in Amsterdam geopend en inmiddels zijn er ruim 40  Odensehuizen in Nederland. Een zinvolle dagbesteding staat in elk huis centraal, maar samenzijn is minstens zo belangrijk als de activiteiten. Hoewel een indicatie van dementie of ander geheugenverlies niet nodig is, vinden mensen het Odensehuis vaak wel via een hulpverlener of verwijzer. Maar gewoon binnenwandelen is ook geen enkel probleem. Hanny: ‘Iedereen is welkom. Ook buurtbewoners en ouderen die nog geen geheugenproblemen hebben. We willen het zo laagdrempelig mogelijk houden. Dan is de stap minder groot als er op een gegeven moment echt sprake is van geheugenverlies.’

Het Odensehuis Rotterdam is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10:00 en 15:00 uur. Het is te vinden aan het Goudseplein 245 in Rotterdam.

Over Samen 010

Samen 010 is een sociale organisatie die hulp biedt aan mensen in Rotterdam en Capelle. De organisatie is actief in vrijwilligersprojecten rondom zorg, armoede en sociaal isolement. Ze doen dit met kerken en vrijwilligers. Samen 010 telt zo’n 25 medewerkers en bijna 600 vrijwilligers. Zij werken aan een sociaal sterker Rotterdam, een leefbare samenleving voor alle inwoners. Het Odensehuis is één van de projecten van Samen 010.