Foto linkerzijde: Wethouder Achbar en leefstijlarts Atabey Senyürek kijken bedenkelijk naar een kind en medeweker van SOL Foto rechterzijde: kinderen spelen een spel

In Rotterdam willen we dat elk kind lekker in zijn of haar vel zit. Dat het opgroeit in een gezonde omgeving, voldoende beweegt en een gezonde leefstijl aanleert. Hier werken we in Rotterdam aan samen met diverse partners. Eén van deze partners is huisartsenpraktijk Care XL in Rotterdam Zuid. Dit gezondheidscentrum experimenteert met een aanpak voor kinderen met overgewicht. Wethouder Achbar bracht afgelopen 6 september een werkbezoek aan het centrum om te kijken hoe deze aanpak in de praktijk gaat.

Pilot aanpak overgewicht bij kinderen

Sinds eind 2022 subsidieert de gemeente Rotterdam de pilot kinderaanpak overgewicht en obesitas bij huisartsenpraktijk Care XL. De aanpak is een initiatief van leefstijlarts Atabey Senyürek. Het gaat om een tweeënhalf jarig programma voor kinderen tussen 4 en 18 jaar met overgewicht. Programma’s als deze zijn hard nodig, want op dit moment heeft ongeveer 15% van de kinderen en 25% van tieners in Rotterdam overgewicht (Gezondheid in kaart).

Met het programma worden kinderen en een ouder/verzorger begeleid door professionals op weg naar een gezonde leefstijl. De onderdelen, die aan bod komen, zijn: gezonde voeding, gezond en bewust bewegen en ondersteuning in gedragsverandering. De pilot wordt gemonitord en de effecten worden in kaart gebracht. Zo kunnen we zien of deze aanpak geschikt is om kinderen met overgewicht te ondersteunen.

Bezoek wethouder Achbar

Afgelopen woensdag 6 september bracht wethouder Achbar een bezoek aan de huisartsenpraktijk. Hier kon hij zien hoe de aanpak van het centrum bijdraagt aan de bestrijding van overgewicht, waar ze tegenaan lopen en welke kansen er zijn voor verbetering. Wethouder Achbar ging niet alleen in gesprek met de leefstijlarts Atabey Senyürek, maar ook met een aantal kinderen die er de middag waren om te vertellen over hun ervaring.

Pleinprogrammering

Een andere aanpak die eraan bijdraagt om kinderen lekker(der) in hun vel te laten zitten, is de pleinprogrammering van welzijnspartner SOL. Iedere week staan hun kinderwerkers op een plein in een wijk van Rotterdam Zuid met een leuk programma vol beweegactiviteiten. Ook hier kreeg de wethouder afgelopen woensdag een kijkje achter de schermen.

De pleinprogrammering geeft kinderen de kans om zelfvertrouwen op te bouwen, nieuwe talenten te ontdekken, persoonlijke identiteit te ontwikkelen en zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen. Het is daarnaast ook goed voor de fysieke en mentale gezondheid. SOL werkt hiervoor samen met sportaanbieders zoals Feyenoord, hockeyvereniging, Skateland, House of Esports. En nu dus ook met huisartsenpraktijk Care XL.

Gezond en Actief Leven Akkoord

Eén van de focusthema’s van het Gezond en Actief Leven Akkoord is overgewicht bij kinderen. Er wordt nu en de komende periode onderzocht welke bestaande en nieuwe aanpakken/maaatregelen bijdragen aan het tegengaan van overgewicht bij kinderen.