Een koe. Illustratief voor de Rotterdam de boer op!-dagen. Foto van Louis Meulstee.

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei zijn de Rotterdam de boer op!-dagen. Voor het eerst openen boeren in en om de stad gezamenlijk hun staldeuren om Rotterdammers te verwelkomen op hun erf. Voor stedelingen hét moment om te zien waar melk, aardappels, vlees en groenten daadwerkelijk vandaan komen. Je ontmoet (stads)boeren en hun dieren. Ook ontdek je dat er op het boerenbedrijf veel ruimte is voor bloemen, bijen, vlinders en vogels.

Dit weekend openen 40 boeren hun deuren. Dat zijn boeren op het Rotterdams platteland, waar de koeien in de wei staan en de aardappels uit de grond komen. Maar ook boeren ín de stad, die op een kleinschalige manier bijdragen aan de voedselproductie én ruimte bieden aan de biodiversiteit. “Er zijn ontzettend veel goede initiatieven waarbij ons eten wordt gemaakt met ruimte voor natuur”, aldus Wermer. “Op 22 mei is het de internationale dag van de biodiversiteit, een betere aanleiding is er niet om juist in dat weekend de boer op te gaan. Aan het programma zal het niet liggen, dat vult zich elke dag verder met leuke activiteiten voor jong en oud. Het is natuurlijk leuk om te horen hoe de producten geteeld en geproduceerd worden, het is nóg leuker om ze daadwerkelijk te proeven!”

Herenboer en Belevenisboer

‘De boer’ bestaat niet, ieder boerenbedrijf is weer anders. Dat ontdek je tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen. Van Voorne-Putten tot Midden-Delfland, van de Krimpenerwaard tot aan de binnenstad van Rotterdam. Tientallen groene mooie plekken die bijdragen aan lokaal en biodivers voedsel rond Rotterdam openen hun deuren. Zo kun je in de stad bijvoorbeeld naar Herenboerderij De Vlinderstrik, waar één boer het eten produceert voor 200 gezinnen. Of bezoek Belevenisboerderij Schieveen, waar de stadsherder van Rotterdam demonstraties ‘schapendrijven’ geeft. Ook kun je op de fiets springen en een tocht maken door het Buytenland van Rhoon.

Coalitie Rotterdam de boer op!

Rotterdam de boer op! is een coalitie van 22 partijen die gezamenlijk werken aan een droom: de stad en het open, weidse platteland onlosmakelijk verbonden. Onder andere de gemeente Rotterdam, Staatsbosbeheer, Verstegen en Rabobank zijn partner. Het doel: Lokale, natuurinclusieve producten in de winkelschappen, een landschap dat bulkt van de bloemen, wilde bijen, vlinders en vogels, en een eerlijke prijs voor de boer.

Vier sporen

Dit innovatieve project werkt volgens vier sporen. Samen met (online) supermarkten en lokale initiatieven komt er meer aanbod van regionale en duurzame producten in Rotterdam. Ook ondersteunen ze met het Rotterdams Transitiefonds boeren die willen overstappen naar natuurinclusieve landbouw en zorgen ze voor meer verbinding tussen stad en platteland door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselbossen, en de komst van coöperatieve Herenboerderijen en educatieve belevenisboerderijen. De coalitie realiseert nieuwe ontwikkelingen, versterkt bestaande initiatieven in de korte keten (kortere verbinding tussen boer en consument, zoals Rechtstreex) en helpt bij de transitie van bedrijven in de lange keten (zoals FrieslandCampina).

 

Dit artikel is overgenomen van de coalitie Rotterdam de boer op! Het oorspronkelijke nieuwsbericht verscheen op 2 mei 2022 op hun website.

De staldeuren van 40 locaties gaan in het weekend van 21 en 22 mei 2022 open. De toegang op het erf is gratis, soms zijn er workshops die wel geld kosten en waar je je voor moet aanmelden. In het Natuurhistorisch Museum is een tentoonstelling over Rotterdam de boer op. Op veel locaties kan je ook lekkere lokale producten kopen. Neem dus vooral een boodschappentas mee. Kijk voor een overzicht van de deelnemende locaties op www.rotterdamdeboerop.nl.