In Rotterdam moet kiezen voor gezond eten steeds makkelijker worden. Zestien voedselaanbieders in de stad experimenteren sinds kort met een gezonder aanbod.

Hoe verleid je mensen tot het maken van een gezonde keuze? En wat ís nou eigenlijk gezond eten, en wat níet? Deze vragen staan centraal tijdens het experiment dat zestien voedselaanbieders uit Rotterdam – waaronder de Erasmus Universiteit, Pathé en een Huis van de Wijk – zijn aangegaan, onder begeleiding van Greendish. Deze stichting stimuleert consumenten en professionals om op een makkelijke manier gezond, gevarieerd en duurzaam te eten.

Haalbare aanpassingen

Tijdens een nulmeting wordt eerst gekeken naar het huidige voedselaanbod, waarna per organisatie vier prioriteiten worden gesteld. ‘Géén grote veranderingen, maar kleine, haalbare stappen,’ zegt Lilou van Lieshout van Greendish. ‘Bijvoorbeeld volkoren in plaats van witte broodjes of grotere porties groenten en juist iets minder vlees. Zijn deze aanpassingen haalbaar voor een organisatie? En verkoopt het ook? Dit testen we tijdens de experimenteerweek, waarin we nauwkeurig de cijfers bijhouden.’

Zaadje planten

Het project gaat verder dan de tijdelijke aanpassingen van het assortiment, zegt Lilou. ‘Het begint bij bewustwording van het personeel van de deelnemende organisaties. Welke ideeën over gezond eten en drinken hebben zij? En hoe presenteer je gezond eten op een aantrekkelijke manier? We helpen met onze kennis, maar proberen vooral een zaadje te planten. Zodat het steeds gezondere aanbod straks echt iets van de organisaties zelf wordt, en het uiteindelijk uitgroeit tot beleid.’

Gezond010

De kiem voor het experiment werd begin dit jaar gelegd op de tweede bijeenkomst van Gezond010, in de ECE Toren in Rotterdam. Organisaties en professionals die bijdragen aan een gezondere stad kwamen half februari bijeen en brainstormden onder meer over de vraag ‘Hoe maken we het voedingsaanbod in de publieke ruimte gezonder?’. Deelnemende partners – waaronder Albert Heijn, Diergaarde Blijdorp en Sportfondsen Rotterdam – sloegen direct de handen ineen, met de experimenteerweek als eerste resultaat.

De resultaten van dit Gezond010-project worden in het najaar verwacht. Deelnemende partijen: Albert Heijn, Diergaarde Blijdorp, Eneco, Erasmus Universiteit, Eurest, Huis van de Wijk Pier 80, Jeugdtheater Hofplein Rotterdam, Kinderboerderij de Blijde Wei, Natuur- en Milieu Educatie, Pathé Bioscoop, Politie Eenheid Rotterdam, Rotterdam Atletiek, Sodexo, Sportfondsen Rotterdam Zevenkampse Ring, Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp en Vitam.