Chronisch zieke vrouw golft via SportMEE

Voor mensen met een chronische ziekte kan een gezonde leefstijl veel bijdragen aan de kwaliteit van leven. Maar wie kampt met aandoeningen als diabetes, multiple sclerose, COPD en hart- en vaatziekten heeft niet altijd de middelen of de mogelijkheden om te gaan sporten of bewegen. Gezond010-partner MEE Rotterdam-Rijmond maakt zich al jaren hard voor chronische zieke Rotterdammers die willen bewegen. Dat doen ze met SportMEE. Sinds februari bedient MEE nu ook de zuidkant van Rotterdam.

SportMEE is een Rotterdamse organisatie die mensen met een beperking helpt om te bewegen en sporten. SportMEE kijkt samen met deze mensen naar de doelen die zij willen behalen of welke doelen de huisarts graag behaald ziet worden. Niels Visser is sportconsulent bij SportMEE en richt zich al zeven jaar specifiek op mensen met een chronische aandoening.

Nood is hoog

Sinds kort krijgt hij daarbij ondersteuning van nieuwe collega Alwin. Heel belangrijk volgens Niels, want de nood is hoog. Zeker in achterstandswijken. ‘Er zijn veel mensen die wel willen sporten die niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Omdat ze de weg niet kennen of tegen obstakels aanlopen vanwege hun beperkingen. Wij kunnen dan het verschil maken. Dat is ook onze drijfveer.’ Door de uitbreiding van het team kan SportMEE nu ook op Zuid aan de slag.

Kwaliteit van leven

Door middel van lokale samenwerking en maatwerk helpen Niels en Alwin inactieve mensen meer te gaan beweging. Niels: ‘Sporten of bewegen is voor hen niet vanzelfsprekend, ze moeten een enorme drempel over. Daar helpen wij ze bij. We gaan letterlijk naast ze staan en gaan mee naar het zwembad of de sportclub. Als iemand niet durft te fietsen, denken we mee over vervoer. We schakelen met de huisarts en kijken naar hun financiële mogelijkheden. Het doel is om hun kwaliteit van leven te vergroten.’

Beweging maakt verschil

De begeleidingstrajecten van SportMEE boeken resultaat. Niels heeft een keur aan voorbeelden van mensen die dankzij SportMEE weer deel uitmaken van de maatschappij: ‘Ze kunnen weer zelfstandig naar de supermarkt of sluiten zich aan bij een sportvereniging of wandelclub, waardoor ze onder de mensen komen. Naast het sociale aspect zijn er soms ook gezondheidsvoordelen, medicatie kan worden afgebouwd of iemand verliest ongezond gewicht. Beweging kan zoveel verschil maken.’

Stichting MEE Rotterdam is partner van Gezond010. Iedereen met een beperking of chronische aandoening kan zich aanmelden bij SportMEE, een verwijzing is niet nodig. Per nieuwe sporter is 8 uur begeleiding beschikbaar. Aanmelden kan online via www.sportmee.nl.