Fit en gezond de coronacrisis door
Door de coronacrisis werken nu veel mensen thuis. Je komt weinig buiten, hebt niet veel contact met andere mensen en bent meer op jezelf aangewezen. Hoe hou je dit zo goed mogelijk vol? Op deze pagina delen wij tips over onder andere beweging, voeding en mentale gezondheid.
Beweging in en om het huis:
- Maak jij nu ook geen 10.000 stappen per dag? Blijf ook binnen in beweging! Sportbedrijf Rotterdam biedt een simpele thuis-workout voor sporters op alle niveaus, met huis-, tuin- en keukenspullen.
- Veel Rotterdamse verenigingen en andere partijen bieden via social media of hun website leuke workouts, thuistrainingen en challenges aan. Op deze pagina bundelt Rotterdam Sportsupport de initiatieven.
- Samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, de KNVB en de Vereniging voor Sportgeneeskunde, heeft NOC*NSF een document opgesteld met sport- en beweegadviezen in tijden van het coronavirus.
- Sport- en beweegprofessionals komen met ideeën om actief te blijven. Kenniscentrum sport & bewegen deelt inspiratie en tips hier.
- Iedereen kent het wel: Nederland in Beweging. Beweeg je fit met Olga Commandeur en Duco Bauwens.
Mentale gezondheid
- De coronacrisis levert veel mensen stress op. Zij maken zich zorgen, voelen zich eenzaam of zijn onzeker over de toekomst. Dan kan het fijn zijn om met iemand te praten om die stress het hoofd te bieden. Op Blijfovereind.nl kan iedereen vanaf 18 jaar terecht voor een gratis gesprek met een van de ruim 50 coaches.
- Artsen en andere zorgprofessionals werken momenteel onder extreme omstandigheden. De werkdruk is hoog en je moet misschien taken verrichten die je niet gewend bent. Hoe kun je optimaal voor jezelf, je collega’s en de patiënt zorgen? Federatie Medisch Specialisten en de LAD geven een paar tips.
- Defensie biedt vanuit haar kennis tips en adviezen voor de mentale gezondheid van (zorg)professionals.
- Het Trimbos Instituut biedt drie online trainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten.
Gezonde voeding
- Ligt jouw voorraadkast ook vol chocolade, chips en koekjes? De hele dag thuis zijn zorgt voor snacks binnen handbereik en daardoor blijven we non-stop snaaien. PuurGezond zette wat tips op een rijtje om de coronakilo’s te voorkomen.
- Bij het ouder worden is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Maar hoe doe je dat, goed gevoed ouder worden?
- Als je even geen boodschappen kan doen door de coronacrisis, is het handig om wat recepten achter de hand te hebben om te koken met voorraad. Want ook met voorraad uit blik, pot en diepvries kun je een gezonde maaltijd maken.
- Het Voedingscentrum biedt betrouwbare informatie over voeding en wil helpen om gezonder, duurzamer en veiliger te kiezen.
eHealth
- In de GGD Appstore staat de VGZ Mindfulness Coach, die je om mindful te worden en te blijven. De app kan ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met stress en emoties en dat je zelfbewuster wordt en je beter kunt concentreren. De app is zowel voor VGZ verzekerden als niet-VGZ verzekerden.
- Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn. Zorg van Nu biedt een overzicht met informatie en mogelijkheden.
- ICT&health vertelt in haar vakblad en online over eHealth-oplossingen die bijdragen aan veilige zorg op afstand, in de strijd tegen het coronavirus.
Thuiswerk en werkhouding
- Het aantal thuiswerkers met zitklachten neemt toe, merkt ook partner Física Fysiotherapie. Gelukkig is er aan die problemen ook iets te doen.
- Thuiswerken is niet voor iedereen een routine. Backshop biedt een aantal tips om in balans te blijven. Zo kom je deze periode goed door en kan je ook daarna weer gezond naar de werkvloer.
- Onverwacht werken veel mensen vanuit huis. iresearch biedt een aantal suggesties om zo goed mogelijk door te werken.
Kinderen:
- Hoe maak je het thuis makkelijker voor jou en je kind? De Erasmus Universiteit Rotterdam geeft tips voor ouders van basisschoolkinderen.
- Het Nederlands Jeugdinstituut informeert ouders (en professionals) over hoe zij kunnen omgaan met de gevolgen van het coronavirus en kinderen.
- Lekker Fit! deelt inspiratie voor gratis online en thuisonderwijs.
- De gymleraren van Lekker Fit! hebben zelf filmpjes opgenomen, zodat de kinderen thuis ook actief kunnen zijn.
- In Zappsport@home Workout geven bekende sporters elke schooldag om 10.00 uur een workout van 15 minuten aan kinderen thuis.
Iets doen voor een ander
- Vanwege de coronacrisis moet fysiek contact vermeden worden. Dit raakt mensen in verzorgings- en verpleeghuizen extra hard. Helpdigitaal biedt zorginstellingen een tablet met SIM-kaart aan waarmee bewoners via WhatsApp weer contact kunnen krijgen met hun dierbaren.
- Opzoomer Mee stelt Lief & Leedpakketjes ter beschikking voor Rotterdammers die juist nu in hun straat het burengevoel willen versterken en aandacht willen geven aan kwetsbare buren.
- Coronahulp: kom in actie! Op Rotterdammersvoorelkaar komen vraag en aanbod op het gebied van vrijwillige inzet bij elkaar.
- De gemeente Rotterdam, welzijnswerk, Trevvel en andere partners hebben de handen ineengeslagen voor kwetsbare Rotterdammers zoals ouderen en andere risicogroepen die door het coronavirus alleen thuis zitten en niet naar buiten kunnen of durven: de Sociale Hulpdienst Corona.
Algemene informatie over corona
- De Rijksoverheid biedt middelen aan met informatie over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze zijn er in meerdere talen, zoals Engels, Spaans, Arabisch, Papiamento, Pools en Turks. Ook het telefoonnummer en de website waar mensen terecht kunnen voor vragen over het coronavirus staan erop.
- Ook landelijk expertisecentrum Pharos biedt begrijpelijke en up-to-date informatie over het coronavirus in meerdere talen, zoals Turks, Tigrinya, Engels en Arabisch.
- Voor mensen met een verstandelijke beperking is nieuwe informatie begrijpen soms moeilijk. Uitleghulp Steffie legt informatie over het coronavirus eenvoudig uit.