Vier betrokkenen bij het groene bord van de Topprestatie.

De Halte in Overschie ontving in februari de titel Topprestatie voor het gezonde voedselaanbod. ‘Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij onze activiteiten. Eten verbindt.’

Een luid applaus stijgt donderdagochtend tegen half 12 op in Huis van de Wijk De Halte in Overschie. Zojuist nam coördinator Maurits Verhagen een bord met de eretitel ‘Topprestatie’ in ontvangst. Het is de beloning voor het gezonder maken van het voedselaanbod in het Huis van de Wijk. De groep ouderen die enthousiast applaudisseert, plukt hier over een paar minuten de vruchten van. Zij krijgen, als afsluiting van de wekelijkse activiteit Café Goed Gesprek, een gezonde groentesoep. Bereid door vrijwilligers. Ook kunnen ze gratis mandarijntjes en druiven pakken.

Gezonde keuzes kunnen maken

Het applaus volgt na een korte toespraak van Eefje Riemens (links op de foto). Zij is afdelingshoofd Preventie & Welzijn bij de gemeente Rotterdam. ‘Het is voor Rotterdammers steeds moeilijker om gezonde keuzes te maken’, vertelt zij de ouderen. ‘Als gemeente willen we onze inwoners daarbij helpen. Sportkantines en Huizen van de Wijk zijn daar goede plekken voor. We zijn dan ook trots dat steeds meer Huizen van de Wijk zich inspannen voor een gezonder voedselaanbod. Maar het succes valt of staat met de inspanningen van de beheerder. En van de vrijwilligers die hard willen lopen voor dit onderwerp.’

Gratis water, groente en fruit

De bloemen die Eefje heeft meegenomen gaan dan ook naar vrijwilligers Wilma en Bea. Zij worden door Maurits in het zonnetje gezet. Maurits zelf ontvangt het Topprestatie-bord uit handen van Maartje Neefjes. Zij is Teamfit-coach bij JOGG. Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving. Dat doet JOGG onder meer door het voedingsaanbod gezonder te maken in sportkantines en Huizen van de Wijk. Om voor de titel Topprestatie in aanmerking te komen, moeten locaties onder meer gratis water, groente en fruit aanbieden. Gezonde snacks moeten opvallender gepresenteerd worden dan ongezonde varianten. En minstens een derde van het aanbod moet gezonder zijn dan voorheen.

Gezonde borrelplanken

Maartje hielp De Halte – gerund door welzijnsorganisatie wmo radar – bij het gezonder maken van het voedselaanbod. ‘Het ging hier al erg goed’, vertelt Maartje. ‘Dankzij een paar kleine aanpassingen heeft De Halte deze Topprestatie behaald. Zo is onder meer fruit toegevoegd aan het assortiment. Ook is bestaand aanbod nog gezonder gemaakt. Een mooi voorbeeld zijn de gezonde borrelplanken die ze maken bij activiteiten. Die gebruik ik zelfs als inspiratie voor andere Huizen van de Wijk.’

Liever een kookplaat dan een frituurpan

Maurits is trots op de gezonde Topprestatie die De Halte heeft geleverd. ‘Ons voordeel is in dit geval dat we weinig tot geen producten verkopen. Zo hebben we geen frisdrank of snacks. Bovendien hebben we een kleine keuken, waardoor we niet uitgebreid kunnen koken. Ja, een frituurpan had er wel in gepast. Maar bij wmo radar vinden we gezondheid en gezonde voeding belangrijk. We gebruiken die schaarse ruimte liever voor een kookplaatje waarop we onze soep kunnen opwarmen.’

Pizza met verse groenten

De Halte heeft een sterk netwerk in Overschie. Maurits: ‘We werken onder meer samen met meerdere volkstuinverenigingen en educatieve tuin Tamarinde. Daar krijgen we vaak verse groenten van. Ook maken we op de Tamarinde weleens pizza’s met verse groenten. Via Huiskamer onder de Leeuw delen Thea en Chris en hun team wekelijks 100 verse maaltijden uit aan kwetsbare oudere inwoners van Overschie. We hebben een sterk netwerk van organisaties én bewoners. Waarbij voeding een belangrijke rol speelt. Eten verbindt. Ik weet zeker dat we bij Café Goed Gesprek minder deelnemers zouden hebben als een goedgevulde maaltijdsoep er géén onderdeel van zou zijn.’

Het toewerken naar een gezonder voedselaanbod is in 2022 opgenomen in de welzijnsopdracht. Huizen van de Wijk die aan de slag willen met een gezonder voedselaanbod kunnen zich aanmelden bij de projectleiders van het project ‘Gezonde kantines in de Huizen van de Wijk’. Dit zijn Nicole van Winden (njm.vanwinden@rotterdam.nl) en Annemarie den Hartog (ae.denhartog@rotterdam.nl).