Vrouw zittend tegen het bed, met ernaast tekstballonnen met daarin: Hey! Voel jij je oké? / Eigenlijk niet. / Zoek dan eens contact met @ease.

Als jongeren ergens mee zitten, helpt het om erover te praten. Dit kan bij @ease. Hier kunnen jongeren gewoon binnenlopen of chatten: anoniem, zonder afspraak en gratis. Ze zijn er speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar, elke woensdag in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam.

Praten over je problemen

‘Veel jongeren praten met ons over stress, eenzaamheid, depressie, onzekerheid, drugsgebruik, een onveilige thuissituatie of iets anders. Het kan van alles zijn.’, vertelt locatiemanager Sanne van Deursen.

Het zetten van de eerste stap om het over problemen te hebben, is voor de meeste mensen best lastig. Je wilt het graag zelf oplossen of je durft het er niet met vrienden of familie over te hebben. En professionele hulp is niet altijd meteen nodig of schrikt iemand af. Sanne: ‘Dan kan het juist fijn zijn om met iemand te praten die je verder niet kent en waar je geen verplichtingen bij voelt. Dat kan bij @ease.

Gesprek met leeftijdsgenoten

‘We luisteren graag naar jongeren en hun verhaal blijft veilig. Soms is dit een eerste stap bij het zoeken naar ondersteuning of om de wachttijd naar professionele hulp te overbruggen. Soms zijn de gesprekken bij @ease genoeg. Het lucht op, ze voelen zich gehoord en ervaren dat ze niet de enige zijn. Bovendien helpt het om te voorkomen dat de klachten verergeren.’

Luisteren en meedenken

Bij @ease werken veel (jonge) vrijwilligers. Zij chatten met jongeren of zijn aanwezig voor een persoonlijk gesprek bij 1 van onze vestigingen. Veel van de vrijwilligers doen dit werk, omdat ze graag iets voor andere jongeren willen betekenen. Soms omdat ze zelf goed weten hoe het voelt als je rondloopt met bepaalde problemen of psychische klachten. Sanne: ‘Al onze vrijwilligers zijn getraind om naar jongeren te luisteren of met ze mee te denken als ze daar behoefte aan hebben.’

Professionele hulp

‘Soms zijn problemen zo groot, dat er misschien meer hulp nodig is. Er is daarom altijd een zorgprofessional (bijvoorbeeld een psycholoog of jeugdarts) bij @ease aanwezig. Hij of zij kan met de jongeren bekijken hoe ze het beste verder geholpen kunt worden. De jongere bepaalt en we doen niets zonder hun toestemming.’

Verwijzen naar @ease

Ken je een jongere die het zou helpen om te praten over problemen? Weet dat ze terecht kunnen bij @ease. Ze zijn er voor jongeren met beginnende klachten, maar ook voor jongeren met grotere problemen of jongeren die wachten op professionele hulp. Er zijn ook jongeren die het fijn vinden om naast professionele hulp te (blijven) praten met de vrijwilligers. Dat is allemaal prima. Iedereen van 12 tot 25 jaar is welkom en mag zo vaak terugkomen als hij wil. Een afspraak maken is niet nodig.

Elke woensdag in de Centrale Bibliotheek

@ease Rotterdam is open op woensdag van 15:30 tot 19:00 in de Centrale Bibliotheek. We werken hard om dit jaar een tweede locatie te openen zodat we met nog meer jongeren in gesprek kunnen gaan.

Meer weten over @ease? Ga naar www.ease.nl.