Erasmus food lab

Het Erasmus Foob Lab wil bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame voedselcultuur. Het lab focust op aantrekkelijke presentatie van gezond en plantaardig eten. ‘Met al dat #instafood hebben we de tijd gelukkig mee.’

Studenten die van gezond en plantaardig eten houden, kunnen op woensdagmiddag hun hart ophalen aan de Erasmus Universiteit. Halverwege de week wordt er in de luxe kookstudio van het Erasmus Food Lab steevast een kookworkshop gegeven. ‘Studenten leren hoe ze binnen een half uur een aantrekkelijke en gezonde maaltijd kunnen klaarmaken met plantaardige ingrediënten,’ zegt Pinar Coskun, projectmanager van het lab. ‘Er is volop interesse in gezond eten, maar wij zien een gat in de kookskills. Terwijl het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.’

Smaakmakers

In de kookstudio wordt volop geëxperimenteerd met de smaken, kleuren, structuren en bereidingstechnieken van plantaardige ingrediënten. ‘Het halen van je dagelijkse hoeveelheid groenten hoeft niet automatisch bergen salade of gewokte groenten te betekenen,’ zegt Pinar. ‘De natuur heeft volop smaakmakers te bieden. Die kunnen een maaltijd met een plantaardige en onbewerkte basis echt optillen. Die smaakmakers reiken we aan.’

Gezonde norm

Het Erasmus Food Lab werd in 2018 opgericht. Het nieuwe lab faciliteert onderzoek voor het nudgen van consumenten richting gezonder, duurzamer en meer plantaardige voedselkeuzes. Pinar Coskun haalt de economische faculteit van de universiteit aan als voorbeeld. ‘Daar zijn veganistische lunches de norm. Een broodje ham kán, maar dan moet hier expliciet om gevraagd worden. Vroeger was het precies andersom. Verbieden werkt niet, mensen moeten kunnen kiezen. Maar met een simpele wijziging sturen we mensen zo wel richting een gezonde keuze.’

Instafood

Het lab werkt daarnaast mee aan onderzoek met betrekking tot de perceptie van smaak, opmaak en gevoel van voedselbelevenis en de interactie van deze factoren in relatie tot duurzame en gezonde voedselkeuzes. ‘We eten met onze neus en ogen. Een prutje op je bord is niet aantrekkelijk. Let wel: wij zijn geen voedingswetenschappers. Wat wel en niet gezond is, is genoegzaam bekend. Wij kijken vooral naar de presentatie en marketing. Hoe kunnen we gezond, duurzaam en plantaardig eten mainstream maken? Een grote vraag, maar met al dat #instafood hebben we de tijd gelukkig mee.’

Erasmus Food Lab is gevestigd op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit. De in 2018 opgerichte organisatie wil met onderzoek, workshops en partnerships een bijdrage leveren aan het verbeteren van eetgewoontes en duurzame consumptie richting nieuwe globale leefgewoontes. Meer weten? Kijk op Erasmusfoodlab.nl.