Eus Hehanussa (Albeda)

Albeda probeert de ondersteuning voor haar studenten zo goed mogelijk te organiseren. Hiervoor werkt Albeda samen met externe partijen. Eus Hehanussa (Manager Ondersteuning Trajectbureau Albeda) vertelt waarom deze samenwerking met externe partijen zo belangrijk is.

Vorig hebben we bij Albeda een experiment gehad waarbij Sense. Dat is onderdeel van de GGD waar jongeren terecht kunnen met vragen over seksuele gezondheid. Op een aantal Albedalocaties hielden we een spreekuur voor studenten. Dit experiment is in samenspraak met Sense ontstaan. Het spreekuur dat Sense houdt op hun locatie aan de Schiedamsedijk bereikte namelijk te weinig jongeren. Het blijkt dat zij de drempel te hoog vinden om naar zo’n locatie in de stad te gaan, wanneer zij vragen hebben over seksualiteit. Daar wilden wij gezamenlijk verandering in brengen.

Makkelijker doorverwijzen

Albeda en Sense zijn toen begonnen om op een paar Albeda-locaties een spreekuur in te plannen. Zo was er een voorlichtingsmedewerker van de GGD aanwezig met een kraam met voorlichtingsmateriaal. Deze medewerker sprak de studenten makkelijk aan over het onderwerp en raakte met ze in gesprek. Wanneer de student met vragen zat over seksualiteit kon hij of zij direct door naar het spreekuur met een verpleegkundige.

Studenten praten onderling makkelijker over het onderwerp seksualiteit.

Eus Hehanussa

130 voorlichtingen

Het afgelopen jaar heeft Sense 130 voorlichtingen verzorgd voor Albeda. Daar zijn wij erg enthousiast over, het zijn meer voorlichtingen dan het jaar ervoor. De samenwerking, onder andere met Sense, werkt twee kanten op. Vaak horen we van organisaties dat zij het lastig vinden om jongeren te bereiken. Anderzijds horen we van jongeren dat zij moeite hebben om de ondersteuning te vinden die zij nodig hebben. Wanneer we deze ondersteuning in de school kunnen aanbieden, is het voor studenten zoveel makkelijker om de juiste ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben en de regie op hun eigen leven te houden. We merken dat veel studenten op deze spreekuren afkomen. Ook merken we dat studenten onderling makkelijker over het onderwerp seksualiteit praten en elkaar doorverwijzen naar het spreekuur. Door deze samenwerking dragen we allemaal bij aan een stuk preventie.

 

Albeda biedt mbo- en bedrijfsopleidingen in de regio Rijnmond. Naast de samenwerking met Sense, heeft Albeda eenzelfde soort samenwerking met YOUZ en Frontlijn. Kijk hier voor meer informatie over Gezond010: het akkoord.