De sociale en economische gevolgen van de klimaatcrisis en de transitie naar een circulaire samenleving treffen mensen in kwetsbare omstandigheden extra hard.  Zij lijden het meest onder de weersextremen door bijvoorbeeld slechte huisvesting. Daarnaast profiteren zij het minst van subsidies die de transitie moeten stimuleren. Het gevolg is een toename van sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Het creëren van maatschappijbreed draagvlak is essentieel om de transitie succesvol te doorlopen. Maar hoe zorg je voor draagvlak bij juíst die kwetsbare groepen?

Rede

Richard de Brabander, is lector Dynamiek van de Stad dat valt onder het domein Gezondheid, Sport en Welzijn en het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn. Hij pleit voor het daadwerkelijk onder ogen zien van de maatschappelijke verschillen en het serieus nemen van de wensen en belangen van deze groepen. Met die inzichten is er een kans om de kwaliteit van leven voor deze groepen te verbeteren en climate justice te bevorderen. Hierin ligt een cruciale rol voor het ecosociaal werk. Maar hoe kan aan die rol invulling worden gegeven en wat vraagt dat nu en in de toekomst van het sociaal werk? Op die vraag gaat Richard dieper in tijdens zijn lectorale rede.

Nieuwsgierig? Meld je nu aan via deze link of de reserveerknop.

Programma

 • 14.00 uur Inloop workshops
 • 14.30 – 15.30 uur Workshops
 1. Sociaal artistieke interventies door Domenique Himmelsbach de Vries
 2. Van permacultuur naar permabestuur door Anton van Genabeek
 3. 2DO door Luc OpdeBeeck
 4. Inclusief klimaatbeleid door Rosemarie van Ham (zij/haar), Luke Davids en Michelle ter Haar,  Inclusive Climate Action Rotterdam (ICAR) en Adviseur klimaatadaptatie & Inclusiviteit bij de gemeente Rotterdam
 • 15.30 uur: Ontvangst Richard de Brabander
 • 16.00 uur: Welkom en introductie Tom de Witt Hamer, directeur domein Gezondheid, Sport en Welzijn
 • 16.10 uur: Lectorale rede Richard de Brabander over ecosociaal werk
 • 16.45 uur: Officiële inauguratie door Marije Deutekom, lid College van Bestuur
 • 17.00 – 18.00 uur: Borrel

Het is mogelijk om alleen de lectorale rede bij te wonen, maar ook om voorafgaand deel te nemen aan de workshops. Goed om te weten: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de workshops.

Een ander evenement bijwonen?

Evenementen die interessant (kunnen) zijn voor de partners van Gezond010, delen wij regelmatig via onze eigen evenementenpagina.