Er is iets geks aan de hand. Nederland staat al jaren aan de top van de World Happiness Index. Toch krijgen vier op de tien mensen in hun leven te maken met een psychische aandoening. Hoe kan dat?

De paradox van de mentale zorg

Op de UNICEF-lijst van de gelukkigste jeugd komt de Nederlandse jeugd vaak als beste uit de bus. Nooit eerder was de welvaart hoger, rijkdom groter en levenskwaliteit beter. Steevast staan we aan de top op het gebied van onderwijs, leefomgeving, gezondheid, veiligheid en welzijn. Tegelijkertijd ondergaan jaarlijks een miljoen Nederlanders een behandeling voor hun psychische klachten.

We zijn welvarender, maar mentaal zieker dan ooit. We zijn gelukkiger, maar lijden meer dan ooit. Hoe kunnen we deze paradoxen begrijpen? Verwachten we te veel van het leven? Waarom faalt de mentale zorg? Kunnen we nog gezond en normaal lijden? Zijn onze verwachtingen te hoog? Wat heeft dit te betekenen voor de zorg, waarvoor we als gemeenten aan de lat staan?

Winterlezing

Filosoof en psychiater Damiaan Denys neemt ons mee in deze paradox tijdens zijn winterlezing op maandag 15 januari in het Timmerhuis. Als hoogleraar is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Medisch Centrum. Met voorstellingen en gastoptredens brengt hij de wetenschap van het mentaal welzijn naar de media en het theater. Damiaan Denys zat prime time aan tafel bij Pauw, De Wereld Draait Door en Zomergasten.

Praktisch

Datum: Maandag 15 januari 2024
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Timmerhuis, Halvemaanpassage 1, Rotterdam

Iedereen kan de winterlezing bezoeken. Interesse? Meld jezelf dan aan via d.bek@rotterdam.nl.