Wie minder te besteden heeft, hoeft niet per definitie minder gezond te eten. Ook met een laag budget kun je gezond en lekker eten, zegt diëtist Jet Siemons van Diëtistenpraktijk HRC. ‘Ga ook eens naar die Turkse supermarkt om de hoek.’

‘Ik wil best gezonder eten, maar ik heb er het geld niet voor.’ Dergelijke uitspraken hoort Jet Siemons regelmatig in haar spreekkamer van Diëtistenpraktijk HRC. Dat gezond eten synoniem staat voor duur, is echter een fabeltje. Regelmatig neemt Jet haar cliënten mee naar de supermarkt voor een rondleiding. Daar vertelt ze hen meer over de producten en ingrediënten en welk effect (positief of negatief) deze hebben op de gezondheid. Ook laat ze de prijsverschillen zien en geeft ze concrete tips hoe je goedkoop maar toch gezond kunt eten.

Voor Gezond010 deelt Jet hieronder de acht belangrijkste tips:

1. Sluit je ogen voor de verpakking

Jet Siemons: ‘Mensen zien vaak aantrekkelijke verpakkingen van zogenoemde superfoods. Bijvoorbeeld een bakje gedroogde vijgen voor in je yoghurt. Ziet er heel fancy uit, maar kost wel vijf euro. Terwijl je het een schap lager misschien wel voor de helft hebt. Of voor nog minder, als je naar de Turkse of Marokkaanse supermarkt op de hoek gaat. De voedingswaarde van al die producten is vaak precies hetzelfde. Trap dus niet in alle marketingtrucs of aanbiedingen, al snap ik dat dit soms lastig is. Als je denkt: “hé, dat ziet er lekker uit!”, dan moet je eigenlijk een tweede keer nadenken of dit écht het product is wat je nodig hebt.’

2. Kijk eens in het diepvriesvak

‘En dan bedoel ik niet voor snacks, maar voor groente of fruit. Veel mensen denken dat groente of fruit uit de diepvries minder goed is, maar dat is een fabel. Alle voedingswaarden blijven behouden. Bovendien is het goedkoper, doe je er langer mee en kun je precies gebruiken wat je nodig hebt.’

3. Maak je eigen sauzen

‘In kant- en klare sauzen zit vaak vrij veel suiker. Daarom krijg je met zulke sauzen onnodig veel suiker binnen. En dat krijgen we sowieso al met onze “normale” voeding. Zeker mensen die diabetes hebben, moeten daar goed op letten. Als je je eigen sauzen maakt, weet je precies wat je eet. Bovendien is het leuk om te doen.’

4. Kweek je eigen kruiden

‘Hetzelfde geldt voor kruiden. Die zijn in de supermarkt vaak duur, omdat je meer moet kopen dan je nodig hebt. Kruiden kweken is helemaal niet moeilijk, ze hebben alleen maar water en een beetje aandacht nodig.’

5. Kook op maat én vooruit

‘Het onderwerp portiegroottes is een van de eerste dingen die ik bespreek met een patiënt. Veel mensen blijken namelijk simpelweg meer te eten dan nodig is. Door de porties aan te passen, kun je op langere termijn geld besparen. De juiste portiegrootte kun je afmeten met een maatbeker of keukenweegschaal. Zo kook je nooit meer dan je nodig hebt. Als je voor meerdere dagen vooruit kookt en dit bijvoorbeeld invriest, dan hoef je minder vaak naar de supermarkt. En word je dus ook minder vaak verleid.’

6. Wees creatief met restjes

‘Heb je toch eten over? Gooi het niet weg! Van restjes kun je vaak nog heel veel andere lekkere dingen maken, in combinatie met andere restjes of ingrediënten die je nog hebt. Soms is het zelfs lekkerder, als je iets voor de tweede keer eet.’

7. Eet minder vlees

‘Dat is gezonder voor jezelf én voor je portemonnee, want vlees is vaak het duurste onderdeel van een maaltijd. Je kunt vlees gemakkelijk vervangen door peulvruchten, linzen of ei. Van linzen kun je bijvoorbeeld een heerlijke burger maken. Ook vis uit diepvries of uit blik is een goede vleesvervanger. Tonijn uit blik is bijvoorbeeld heerlijk door de pasta of een salade.’

8. Laat je inspireren

‘De linzenburger en heel veel andere recepten kun je eenvoudig online vinden. Naast onze eigen recepten adviseren wij vaak de website van het Voedingscentrum, waar heel veel goedkope en gezonde recepten te vinden zijn. Ook supermarkten bieden dit steeds vaker aan. Laatste tip: vink je de optie “vegetarisch” aan, dan krijg je over het algemeen direct de goedkopere recepten.’

 

Diëtistenpraktijk HRC heeft meer dan dertig vestigingen in alle wijken van Rotterdam en in Capelle aan den IJssel en Nieuwerkerk aan den IJssel. Naast advies over diëten en voeding adviseert HRC patiënten over leefstijl. Eerder bespraken we met HRC het belang van duidelijke taal. Meer weten, kennismaken of samenwerken? Kijk op dietistenpraktijkhrc.nl/.