Greendish

Greendish houdt zich bezig met het duurzamer en gezonder maken van het voedselaanbod in de publieke ruimte. Lilou van Lieshout (wetenschappelijk projectmanager Greendish) vertelt over de samenwerking tussen Greendish, gemeente Rotterdam en vijf ziekenhuizen om het voedselaanbod voor bezoekers en personeel gezonder te maken.

Ongeveer twee jaar geleden ontstond er een samenwerking tussen Greendish en gemeente Rotterdam. Greendish en het Voedingscentrum hadden voor Gezond010 een workshop georganiseerd om te kijken hoe Rotterdamse voedselaanbieders hun aanbod gezonder kunnen maken. Toentertijd zijn zestien organisaties daarmee gaan experimenteren. Al vrij snel ontstond het idee om ook ziekenhuizen te betrekken. Juist omdat mensen die in ziekenhuizen werken of er op bezoek gaan, te maken hebben met ziekte. Daarnaast zijn er op dit moment veel ziektes die te voorkomen of te verminderen zijn door een gezonde leefstijl. Een van die aspecten is gezondere voeding.

Deelnemende ziekenhuizen

De Rotterdamse ziekenhuizen die Greendish en de gemeente hebben benaderd, reageerden allemaal positief. Ziekenhuizen en met name hun cateraars zijn heel enthousiast aan het werk gegaan en hebben gezonde voeding duidelijk op de agenda staan. Dat is echt heel leuk om te zien. De ziekenhuizen die deelnemen zijn Erasmus Medisch Centrum met cateraar ISS, Ikazia ziekenhuis (catering in eigen beheer), Franciscus Gasthuis en IJsselland ziekenhuis met cateraar Albron, en Maasstad Ziekenhuis met cateraar Vermaat.

Ons hoofddoel voor dit project is dat het makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken.

Lilou van Lieshout
Een gezamenlijk statement

Momenteel zijn we bezig met de interventies. Om het onderzoek niet te beïnvloeden, kan ik niet vertellen wat deze interventies precies zijn. Maar waar het op neer komt is dat we mensen proberen te verleiden om een gezonde keuze te maken. We nemen niet alle ongezonde keuzes weg, maar bieden naast een ongezonde keuze ook een gezonde keuze aan.

De samenwerking tussen de ziekenhuizen is erg belangrijk. Ze kunnen veel van elkaar leren. Doordat dezelfde interventies plaatsvinden, kunnen de ziekenhuizen kennis uitwisselen over wat wel en niet aanslaat. Daarnaast maken ze een gezamenlijk statement: ‘De ziekenhuizen in Rotterdam vinden het belangrijk dat zij hun steentje bijdragen aan gezonde voeding’.

Gezond even aantrekkelijk

Greendish hoopt vooral dat gezonde voeding normaal wordt. Dat mensen niet automatisch naar een ongezonde keuze grijpen, maar dat een gezonde optie ook even aantrekkelijk is. Een gezonder voedselaanbod in de Rotterdamse ziekenhuizen is één stap.  In de praktijk merken we namelijk dat mensen niet altijd weten wat gezonde voeding is, en daarnaast vaak verleid worden om de ongezonde keuze te maken. Terwijl de gezonde keuze ook makkelijk en lekker kan zijn! Dat is ons hoofddoel voor dit project: dat het makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken. Met Gezond010: het akkoord zorgen we ervoor dat er op meerdere locaties gezondere opties worden aangeboden, zodat Rotterdammers elke dag worden verleid om een gezonde keuze te maken.

Greendish is gefinancierd door Gemeente Rotterdam en Ministerie van EZ als onderdeel van de Publiek Private samenwerking ‘Gezonde voeding in zorg en horeca’ onder leiding van Wageningen Economic Research. De uitvoering van het project en het analyseren van de resultaten wordt in nauwe samenwerking gedaan door Greendish en kennispartners Wageningen Universiteit en Louis Bolk Instituut. Kijk hier voor meer informatie over Gezond010: het akkoord.