Foto van twee jongvolwassenen met daaroverheen de tekst Mis 'm niet, je HPV-vaccinatie is dichtbij

Zes soorten kanker bestrijden met één vaccinatie, dat levert veel gezondheidswinst op. Daarom kunnen mensen uit de geboortejaren 1996 tot en met 2003 zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen HPV. Het zeer besmettelijke HPV-virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken waaronder baarmoederhalskanker en kanker in mond, keel en anus. Met een publiciteitscampagne vraagt het RIVM in de eerste week van juni extra aandacht voor de vaccinatie onder het motto ‘Mis ‘m niet!’. De GGD draagt hieraan bij met een unieke tijdelijke prikplek in de week van 5 tot en met 12 juni: station Rotterdam Centraal.

Waarom? De tijd begint te dringen. Want om je dit jaar als jongvolwassene kosteloos volledig te beschermen tegen het HPV-virus, moet je de eerste vaccinatie snel halen. Er zijn namelijk twee prikken nodig en er moet minimaal 5 maanden tussen de twee vaccinaties zitten. Volgend jaar kost het rond de 350 euro voor 2 prikken.

HPV
HPV staat voor humaan papillomavirus. Het kan verschillende soorten kanker veroorzaken: in de baarmoederhals, vagina, schaamlippen, penis, anus en mond- en keelholte. Elk jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Driekwart daarvan kan voorkomen worden door de HPV-vaccinatie. Wie het virus bij zich draagt, merkt daar weinig van. Het is wel erg besmettelijk, zelfs bij gebruik van condooms.

In de regio Rijnmond ontvingen 100.000 jongvolwassenen een uitnodiging en er zijn nu 18.000 vaccinaties gezet. Uit onderzoek blijkt onder meer dat veel jongvolwassenen die prik wel willen maar er niet aan toekomen. De GGD maakt het ze makkelijker door de vaccinatie op verschillende plekken in de regio aan te bieden. En door ze op te zoeken.

GGD on tour

Debby Russel, projectmanager preventie bij de GGD Rotterdam-Rijnmond: ‘GGD-teams gaan de wijk in met een bus waar jongvolwassenen zich kunnen laten informeren en vaccineren. Ze hebben alleen een geldig ID-bewijs nodig.’ Ook gaat de GGD langs bij verschillende scholen, zoals het Albeda en Zadkine, de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit. Voorlichters gaan met studenten in gesprek over de vaccinatie en geven informatie. Als klap op de vuurpijl is er in de week van maandag 5 tot en met zondag 11 juni een tijdelijke vaccinatielocatie op Rotterdam Centraal Station. Ook hier kunnen jongvolwassenen terecht voor informatie of om zich direct te laten vaccineren. Zij moeten dan later dit jaar nog een tweede prik halen om volledig beschermd te zijn.

Voorlichting dichtbij en video’s

Dat nog niet alle opgeroepen jongvolwassenen zijn ingegaan op de uitnodiging voor vaccinatie heeft verschillende oorzaken, weet Debby. ‘Het is een doelgroep die druk is met andere zaken zoals studie. Ze vergeten gewoon dat ze een vaccinatie kunnen halen. Daarbij voelen ze de urgentie niet heel erg. Er zijn ook mensen die de prikken niet halen omdat ze twijfelen. Zij hebben meer informatie nodig. Die geven we ook op sportverenigingen en markten. Ook hebben we vier video’s gemaakt en via partners en social media verspreid. In anderhalve minuut vertellen artsen over HPV en de vaccinatie.

Het is echt uniek, een vaccinatie die kanker kan voorkomen. Daarom willen we zoveel mogelijk jongvolwassenen de kans geven zich te laten te vaccineren.

Help je ons?

Jouw hulp bij het verspreiden van deze boodschap is erg welkom. Werk je met mensen tussen de 19 en 27 jaar, geef het ze dan vooral door! Wil je video’s, flyers of posters over de HPV-vaccinatie ontvangen? Stuur dan een bericht naar Jikke Kuiper, jg.kuiper@rotterdam.nl en Julie Vroom, j.vroom@rotterdam.nl. Of deel de social mediaposts van de GGD hierover op bijvoorbeeld LinkedIn.

Kijk hier voor meer informatie over HPV en de vaccinatiemogelijkheden in de regio Rotterdam-Rijnmond.