De Play (W)all bij Zevenkampse Ring

Recreatiecentrum Zevenkampse Ring heeft als eerste accommodatie in Nederland een interactieve speelzone, speciaal voor ouderen. Onder de naam Play (W)All kunnen ouderen deelnemen aan een les waar spelen, bewegen, samenwerken centraal staan. Vandaag werd de interactieve speelzone officieel geopend, samen met ouderen uit de Rotterdamse wijk Zevenkamp.

‘De Play (W)All is al een groot succes’, zegt Lucienne van der Graaf, manager bij Recreatiecentrum Zevenkampse Ring. ‘Elke woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur hebben we een les speciaal voor senioren. Deze les wordt goed bezocht. Je ziet dat de ouderen samenwerken, sociale contacten op doen en in beweging komen’. En dat is belangrijk, want bewegen stimuleert de hersenen en zorgt ervoor dat ouderen een betere gezondheid houden.

Seniorenbrein

Op een bijeenkomst raakte Van der Graaf geïnspireerd door het verhaal van hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. ‘Hij vertelde dat het voor ouderen goed is om ons brein fit te houden. Door 30 minuten per dag te bewegen en een activiteit te doen die vooral niet té makkelijk is, wordt het seniorenbrein een stuk fitter. Dementie en Alzheimer liggen op de loer als we ouder worden. Hoe mooi is het dat we dit kunnen uitstellen of zelfs overwinnen? Toen ben ik gaan zoeken naar een manier waarop we ouderen in de wijk konden helpen.’

Rekenen, geheugen en topografie

Dat vond Van der Graaf in de interactieve muur. Naast fysieke inspanning moeten gebruikers ook hun hersens gebruiken en goed nadenken. Er zijn bijvoorbeeld spellen gericht op rekenen, taal, geheugen en topografie. Door het gooien van een bal kunnen gebruikers het juiste antwoord kiezen. ‘Dit maakt de muur geschikt voor alle doelgroepen. Naast de games kun je ook educatieve programma’s aanbieden, dit maakt het voor scholen interessant.’ De basisscholen die gebruik maken van de sporthal zijn erg enthousiast. ‘Het is heerlijk om kinderen zo te zien bewegen. De scholen ervaren dat hoe meer de kinderen bewegen, hoe actiever, nieuwsgieriger en leergieriger zij worden.’ Op 16 november organiseerde Zevenkampse Ring zelfs hun eerste kinderfeestje met de Play (W)All.

 

Recreatiecentrum Zevenkampse Ring is een multifunctionele accommodatie met zwembad, sporthal, wellnessfaciliteiten en een brasserie, gelegen aan de rand van Rotterdam. De accommodatie is dagelijks geopend en biedt veel zwem- en sportactiviteiten aan. Elke woensdagochtend is er een groepsles met de Play (W)All voor ouderen. Meer weten? Kijk op zevenkampsering.nl.

Fotocredit: Zevenkampse Ring