Soep

Huis van de Wijk Pier 80 wil in de Rotterdamse wijk Tussendijken uitgroeien tot baken van gezondheid. Programmering en kantine gingen al op de schop. ‘Maar onze vrijwilligers zetten gezondheid op de kaart, ook thuis en bij hun buren.’

In Huis van de Wijk Pier 80 is het roer om. Op de ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk Tussendijken in Rotterdam-West draait het sinds 2018 steeds meer om gezondheid. ‘En daar moesten onze bezoekers best wel even aan wennen, want dit is niet het thema waarvoor mensen bij ons komen,’ zegt Ivo Montijn van wmo radar, sociaal beheerder van Pier 80. ‘Iemand met financiële zorgen is niet bezig met het binnenkrijgen van voldoende groenten en fruit, maar zoekt eerder hulp of afleiding. Toch zetten wij in op een gezonde leefstijl, omdat mensen kunnen opknappen van de juiste voeding en beweging.’

Lekkerder in vel

In meer dan een kwart van de programmering staat gezondheid of een gezonde leefstijl centraal. Conditietrainingen, yogalessen, fietslessen, taaltrainingen rondom gezondheid – het aanbod in en om Pier 80 is divers. ‘Bij het ene onderdeel ligt de focus op gezondheid er wat meer bovenop dan bij het andere, maar het zal steeds meer de rode draad worden in onze programmering. Het is aan ons om mensen bewust te maken van de voordelen van een gezonde leefstijl. Iedereen wil wel lekkerder in zijn vel zitten, maar niet iedereen weet hoe hij dit zelf voor elkaar kan krijgen.’

Tot achter de voordeur

Pier 80 is zeven dagen per week van zeven uur ’s ochtends tot half twaalf in de avond open. Het Huis van de Wijk draait grotendeels op vrijwilligers, die vaak actief zijn als tegenprestatie voor hun uitkering. ‘Onze vrijwilligers – de meesten aanvankelijk zelf ook niet echt bezig met leefstijl – zijn essentieel voor onze gezonde koers,’ zegt Ivo. ‘Een aantal hebben we opgeleid tot leefstijlcoaches. Zij zijn onze gezondheidsambassadeurs, praten met bezoekers over leefstijl. Ze zetten gezondheid op de kaart, ook thuis en bij hun buren. Het moet zo een olievlek worden, tot achter de voordeur.’

Gierig met vlees

Drie dagen per week worden warme maaltijden aangeboden, op de andere dagen is er verse soep. Bereid door diezelfde vrijwilligers. ‘Ik vind het gaaf om te zien hoe gezond eten bij onze mensen in de keuken is gaan leven. Ze komen zelf met ideeën over hoe we ons aanbod gezonder kunnen maken. Neem de bami. Die is nu volkoren en zit vol met groenten. Dat was wel een dingetje, toen we voor het eerst “nieuwe stijl” serveerden. “Zo gierig met vlees,” zeiden bezoekers. Nadat we in de communicatie de voordelen van groenten benoemden, was het minderen met vlees niet echt een probleem meer.’

Food Challenge010

Huis van de Wijk Pier 80 heeft een gezonde kantine, met gratis water op de bar waarin verse munt of stukjes fruit voor extra smaak zorgen. ‘Wordt volop gebruik van gemaakt,’ zegt Ivo. ‘Frisdrank en frituursnacks verkopen we nog wel, maar min of meer van onder de toonbank. Het is niet zichtbaar en we stimuleren het zeker niet. Water, fruit, volkoren brood – dat is wat mensen zien in onze kantine. Zo wordt de keuze hiervoor voor hen ook vanzelfsprekender. Een les die we leerden tijdens Food Challenge010.’

Meer weten? Kijk op wmoradar.nl