Ouderen dansen op stoel

In Rotterdam wordt veel aangeboden voor de 55-plusser, maar die weet niet altijd de weg naar al die initiatieven. Om die doelgroep beter bekend te maken met het aanbod in de wijk worden FitFestivals 55+ georganiseerd. Evenementen van verschillende welzijnsorganisaties en zorgaanbieders die hun aanbod presenteren aan het publiek én meteen elkaar kunnen leren kennen. Op donderdag 6 oktober was het volle bak bij het FitFestival van DOCK in Kralingen-Crooswijk. .

Een heerlijke geur vult de ruimte van Huis van de Wijk De Branding. Er wordt gekookt voor de bezoekers, die straks allemaal aan kunnen schuiven voor de maaltijd. Maar zover is het nog niet. Kramen van verschillende organisaties en welzijnsaanbieders staan klaar voor de bezoekers, die gestaag binnendruppelen. SKVR brengt wat leven in de brouwerij met een zitdans-demonstratie, waar iedereen aan kan meedoen. Gewoon even lekker dansen, maar dan op je stoel (foto).

Deelnemerskaart

Om mensen te motiveren om meerdere kramen te bezoeken, krijgen ze een deelnemerskaart waarmee zij een FITbit kunnen winnen. Het aanbod is gevarieerd. Stichting Oopoeh legt uit aan dierenliefhebbers hoe ze gekoppeld kunnen worden aan hondeneigenaren. Zo kunnen mensen die zelf geen huisdier meer kunnen hebben, toch genieten van een huisdier. De Mantelfoon beantwoordt vragen over mantelzorg en vervoerbedrijf Trevvel vertelt over de uitjes voor ouderen, Uit & Thuis. Iets waar volgens vrijwilliger Joke Blom nog maar weinig mensen van weten: ‘Trevvel organiseert sinds een tijdje ook leuke uitjes voor ouderen, zoals een dagje naar de dierentuin, een pannenkoekenlunch of een havenrondvaart. Klanten kunnen dan een rit en een activiteit ineen boeken. Daar betalen ze wel voor, maar in combinatie met bijvoorbeeld een Rotterdampas is dat een betaalbaar uitje.’

Talentenscan

Bij de stand van Tijdloos Talent kunnen mensen de Talentenscan doen. Je kiest zes kaartjes uit met stellingen die op jouw persoonlijkheid slaan. Bijvoorbeeld ‘ik kan goed luisteren’ of ‘ik denk veel na’. Op de achterkant van de kaartjes staan kleuren, die iets zeggen over de persoonlijkheid en daarmee ook over het soort vrijwilligerswerk dat bij je past. Als mensen geïnteresseerd zijn in zo’n vrijwillige baan, kunnen ze zich meteen inschrijven bij de buurman, Zorgzaam010. Deze organisatie kan mensen helpen aan een passende vrijwilligersbaan. Omdat je volgens hen zelf ook beter wordt van een ander helpen. Testjes scoren sowieso goed bij de bezoekers, ook de diëtist die bloeddruk meet heeft het druk.

Gezellig

Mevrouw Deelen kijkt naar de uitgestalde spullen bij de SOL Digikoffer, waarmee welzijnsaanbieder SOL ouderen informeert over eHealthproducten. ‘Die zou ik wel willen’, zegt ze en wijst op een interactieve robotkat voor ouderen. Dit is een realistische knuffel die reageert op aaien en die af en toe miauwt. ‘Ik kan zelf geen huisdier meer hebben, ik kan de kattenbak niet meer verschonen.’ Met interesse kijkt ze naar de andere producten die de standhouder haar laat zien, van pottenopeners en sleutelhulpen tot een robotkussen dat mensen helpt slapen. Mevrouw Deelen is samen met haar vriendin uit de Esch naar het FitFestival gekomen. In haar eigen wijkhuis waren er flyers uitgedeeld. ‘Dat vinden we gezellig, we gaan er vaak op uit. Er wordt veel georganiseerd voor ouderen maar je moet het wel weten te vinden. Daar zijn dit soort evenementen handig voor. Ik heb ontdekt dat ik misschien wel in aanmerking kom voor ouderenvervoer. Mijn vriendin durft namelijk niet ’s avonds te rijden.’

Opkomst

Het eten wordt geserveerd en de tafels zitten vol. Ingrid Hoogstraten van Verbindend Welzijn organiseerde het event samen met de welzijnsmedewerkers van DOCK voor wie het al de tweede keer was dit jaar. Zij zijn heel blij met de opkomst. ‘Maar liefst 86 bezoekers! We hebben de organisaties dit keer gevraagd iets eerder te komen, zodat zij zich aan elkaar konden voorstellen. Dat zorgt dat aanbieders in het welzijnsgebied elkaar beter kunnen vinden. Bovendien is de sfeer daardoor ook top.’ Dat vindt ook mevrouw Deelen, die heeft genoten van haar maaltijd. ‘Ik hoef vanavond lekker niet meer te koken.’ En als ze dan ook het gezondheidshorloge wint dat onder de aanwezigen verloot wordt, kan haar dag niet meer stuk. Samen met haar vriendin keert ze voldaan terug naar de Esch. Het was het ritje meer dan waard.

Gezond oud worden gaat niet altijd vanzelf. Op de Fitfestivals 55+ kunnen Rotterdammers activiteiten doen die te maken hebben met gezond eten en drinken, bewegen en slimme technologie (eHealth) voor het dagelijks leven van de 55-plusser. Lees op de website van de gemeente Rotterdam meer informatie over de FitFestivals.