Urban sports is hot onder jongeren. Een stepskater doet een truc in het skatepark Westblaak. Foto van Jan van der Ploeg.

Steeds meer mensen beoefenen urban sports, zoals skateboarden, straatvoetbal of freerunnen. Vooral onder jongeren wint urban sports aan populariteit. Zij kiezen voor deze sportvorm vanwege het inclusieve, vrije en expressieve karakter. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de gemeente Rotterdam naar urban sports.

Op 12 november 2020 – tijdens de Dag van het Sportonderzoek – zijn de onderzoeksresultaten gedeeld. Het onderzoek is bijzonder: niet eerder werd er op deze manier in Nederland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit type sport. De gemeente Rotterdam ziet de toenemende populariteit als een kans en wil zich ontwikkelen tot een voorloper in kennis over het benutten ervan.

Gemeenschapsgevoel

Een skateboard, een voetbal of een pleintje. Er is niet veel voor nodig om in de buurt en met wie je maar wilt en wanneer je maar wilt te sporten. De vetste trucs maak je jezelf eigen, niet omdat het moet van een trainer, maar omdat je dat zelf wilt. Die laagdrempeligheid en vrijheid trekken veel jongeren aan in de beoefening van urban sports, waarbij gemeenschapsgevoel boven competitiedrang staat. Dat concluderen onderzoekers Dave Bruggeling en Tamara van Batenburg van de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van gemeente Rotterdam die zich voor het onderzoek onderdompelden in de wereld van urban sports.

Plezier, cultuur en expressie

Net als traditionele sporten, zijn ook urban sports goed voor lichaam en geest, blijkt uit het onderzoek. De sporters typeren het als ongeorganiseerd en vrij. Tamara van Batenburg: “Urban sports betekent voor de beoefenaars meer dan alleen sport: het is een uiting van plezier, cultuur en expressie.” Dave Bruggeling: “De autonomie en vrijheid spreken in het bijzonder middelbare scholieren aan voor wie het verenigingsleven minder aantrekkelijk is. Van deze doelgroep is bovendien bekend dat zij eerder geneigd zijn te stoppen met sporten. Om hen te bereiken en aan het sporten te krijgen, kunnen urban sports ingezet worden.”

Buiten én binnen

Rotterdam is een geasfalteerde stad en vormt daarmee een uitermate geschikt decor voor bijvoorbeeld skateboarden en steppen. Ook sporters van buitenaf vinden om die reden hun weg naar de Maasstad, ontdekten de onderzoekers. Het buitenaspect maakt het sporten wel sterk seizoensgebonden. Om hun sport het hele jaar door te kunnen beoefenen, hebben sporters behoefte aan indoorvoorzieningen. “Liever niet te groot, maar juist op meerdere locaties verspreid door de stad en met ruimte om meerdere sporten te combineren”, zegt Bruggeling. “Want doorgaans beoefenen de sporters meerdere vormen van urban sports.”

De onderzoekers adviseren bij het realiseren van deze indoorlocaties extra aandacht te hebben voor gebieden in de stad waar relatief veel jongeren wonen die niet aan een reguliere sport (kunnen) doen, bijvoorbeeld vanwege beperkte financiële middelen. Juist om deze doelgroep aan het sporten te krijgen, biedt urban sports een grote kans.

Stoer en grensverleggend

Sven de Langen, wethouder Sport: “Urban sports passen als geen ander bij een rauwe sportstad als Rotterdam. Het is stoer, grensverleggend en wint steeds meer aan populariteit. Investeren in urban sports is investeren in de weerbaarheid en gezondheid van vele Rotterdammers. Dit onderzoek onderstreept nog eens onze ambities om voorop te lopen in de ontwikkelingen rond urban sports.”

 

De gemeente Rotterdam heeft als eerste gemeente uitgebreid onderzoek gedaan naar urban sports. Bekijk hier het gehele onderzoek. In de video hieronder vertellen onderzoekers van de gemeente Rotterdam meer over het onderzoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Nieuwstraten, communicatieadviseur ‘Levendige Stad in Balans’ via cg.nieuwstraten@rotterdam.nl.