‘Ons eten is lekker, gezond en trekt mensen naar binnen’
De Thuiskoks Feijenoord voorzien met hun aanschuifmaaltijden in een grote behoefte op Zuid. De vrijwilligers bereiken met hun maandelijkse driegangendiner zo’n 70 tot 120 bewoners. Het aantal eters groeit, en dus wordt gewerkt aan een tweede avond in de maand.
Marian Hoogeveen heeft al heel wat monden gevoed in haar leven. Maar de 65-jarige Rotterdamse geniet nog steeds als ze samen met de andere vrouwen van Thuiskoks Feijenoord in de keuken staat. ‘Ik hou ervan om te koken,’ zegt ze. ‘En ik wil bezig blijven, mensen ontmoeten. Zo blijf ik fit in mijn bolletje. We maken het eten klaar met zo’n tien vrijwilligers. Alle nationaliteiten uit een grote stad staan bij ons achter het fornuis. En toch blijken we van dezelfde dingen te genieten en dezelfde problemen tegen te komen in ons leven. Daarover kletsen zorgt voor steun en gezelligheid.’
Gezelligheid en dynamiek
Volgens Marian is die gezelligheid een van de belangrijkste ingrediënten van hun driegangendiner. ‘Ons eten is lekker, gezond en trekt mensen naar binnen. Maar de meeste bewoners van Feijenoord komen ook om er even uit te zijn, voor de sociale contacten. We hebben moeders met jonge kinderen aan tafel, maar zien vooral veel ouderen aanschuiven. Mensen raken hun dynamiek kwijt als ze alleen thuiszitten. Ook al is het nu nog maar één keer per maand – het is fijn als ze bij ons even opleven, er iemand is die naar ze luistert en ze vriendelijk benadert. Heeft iemand hulp nodig? Dan koppelen we ze aan de juiste instanties.’
Eén euro voor drie gangen
De drempel voor de aanschuifmaaltijd – sinds dit voorjaar in Het Klooster aan het Afrikaanderplein – wordt zo laag mogelijk gehouden. Eigenlijk ís er geen drempel, zegt Marian. Vooraf aanmelden is niet nodig en het driegangendiner kost slechts één euro per persoon. ‘En zelfs die hoeft niet betaald te worden, als dit financieel niet haalbaar is. We presenteren ons ook bewust niet als restaurant. Want je zult de mensen de kost moeten geven die zeggen dat ze niet naar restaurants gaan omdat die ‘niet voor hun’ zijn. Terwijl we juist hén een leuke avond willen bieden.’
Tweede maandelijkse avond
De Thuiskoks Feijenoord draaien op vrijwilligers, giften, door ondernemers uit de buurt gedoneerde ingrediënten en mensen die juist meer betalen dan die ene euro per maaltijd. ‘Met Humanitas, de nieuwe welzijnsorganisatie in Feijenoord, zijn we nu aan het kijken hoe we hun keuken in Het Klooster geschikt kunnen maken voor het bereiden van maaltijden voor grote groepen. Lukt dat, dan zou een tweede avond per maand weleens snel kunnen lukken.’
Brood van Touria
Twee jaar na de start van Thuiskoks Feijenoord wordt het nog elke maand drukker aan tafel. De gasten krijgen gerechten uit alle windstreken van Rotterdam voorgeschoteld. ‘En altijd gezond, hè’, zegt Marian. ‘We maken alles vers klaar. Pakjes, kant-en-klare sauzen of grote hoeveelheden zout of suiker doen we niet aan. Meestal beginnen we met soep, waar onze Touria altijd wel een eigen broodrecept bij heeft en rustig begint te bakken. Na de hoofdmaaltijd volgt het toetje en soms ook nog iets lekkers bij de koffie. Reclame maken doen we niet aan. Goed koken, gastvrij zijn en er schuiven vanzelf weer nieuwe mensen aan.’
Thuiskoks Feijenoord verzorgt iedere vierde donderdag van de maand een driegangendiner in Het Klooster aan het Afrikaanderplein. Aanschuiven kan vanaf 17.00 uur en vooraf aanmelden is niet nodig. De maaltijden kosten in principe € 1 per persoon.