Beheerder van het Huis van de Wijk 'De Bonte Koe' Sascha Jansen staat met een bos bloemen in haar handen en een bord met daarop ‘Topprestatie’.

De Bonte Koe in Pernis kreeg in april als achtste Huis van de Wijk de titel Topprestatie voor het gezondere  voedselaanbod. Het is een stimulans om nóg meer te focussen op gezondheid en vitaliteit.

Maartje Neefjes (JOGG) en Inge den Outer, teammanager Gezondheid van de gemeente Rotterdam, staan er al helemaal klaar voor in de centrale hal van Huis van de Wijk De Bonte Koe. Het is op deze donderdag alleen nog even zoeken naar beheerder Sascha Jansen. Zij ontvangt straks een mooi bord met daarop de eretitel ‘Topprestatie’. Maar ze is nu nog druk in de weer. Een groep ouderen geniet van een gratis lunch en straks beginnen de activiteiten Game Seniors en het biljarten. De vergaderruimte is verhuurd aan het complete Team Gezondheid van de gemeente, dat overlegt over het nieuwe beleidsplan. Inclusief lunch. Dat moet allemaal gecoördineerd worden.

Gezonde keuze vanzelfsprekender

Als Sascha gevonden is, wordt ze overladen met complimenten. Eerst door Inge den Outer van de gemeente. Zij is “supertrots” dat al weer het achtste Huis van de Wijk de titel Topprestatie heeft verdiend. ‘We zijn enkele jaren geleden begonnen om het voedselaanbod in de Huizen van de Wijk gezonder te maken. Rotterdam wil een stad zijn waar de gezonde keuze vanzelfsprekend is. Huizen van de Wijk zijn daarbij belangrijke plekken. We zijn erg trots dat Rotterdam landelijk koploper is in het verbeteren van het voedselaanbod in de Huizen van de Wijk. Maar we zijn vooral trots dat zoveel locaties, waaronder De Bonte Koe, het voedsel- en drankaanbod willen verbeteren.’

Prominente plek

Na die mooie woorden geeft ook Maartje Neefjes van TeamFit complimenten voor de inspanningen. Daarna tovert ze het bord tevoorschijn, dat onder luid applaus van het volledige gemeentelijke gezondheidsteam overhandigd wordt aan Sascha. De beheerder neemt het dankbaar in ontvangst. ‘Ik ben er erg blij mee, al moet ik vooral mijn voorganger bedanken. Hij heeft het traject vooral begeleid. Dit bord krijgt een prominente plek boven de bar, zodat iedereen ziet dat we hier goed bezig zijn.’

Specifieke aanpak

Maartje is Teamfit-coach bij JOGG en begeleidde het traject met De Bonte Koe. Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving, onder meer door het voedingsaanbod gezonder te maken. Dat deed JOGG eerst vooral voor sportkantines. Door de opgedane ervaringen en het uitgevoerde onderzoek in Rotterdamse Huizen van de Wijk werd ook voor deze buurtlocaties een specifieke aanpak ontwikkeld. Om voor de titel Topprestatie in aanmerkingen te komen, moeten locaties onder meer gratis water, groente en fruit aanbieden. Gezonde snacks moeten opvallender gepresenteerd worden dan ongezonde varianten. En minstens een derde van het aanbod dient gezonder te zijn dan voorheen.

Fruit voor het grijpen

De samenwerking met De Bonte Koe – gerund door welzijnsorganisatie DOCK – verliep soepel. Maartje: ‘Ze waren al goed bezig; er werden vrijwel geen ongezonde snacks aangeboden. Met een paar kleine aanpassingen hebben we extra stappen gezet. De Bonte Koe stond open voor adviezen en tips net als andere DOCK-locaties die ik begeleid.’ Fruit ligt nu voor het grijpen op de bar, frisdranken werden vervangen door zero-varianten en op de prijslijst staan gezonde opties bovenaan.

Er moet iets te kiezen zijn

De welwillendheid vanuit organisaties is belangrijk, stelt Maartje. 80 procent van onze voedselkeuzes maken we namelijk onbewust. ‘Op allerlei plekken in de maatschappij is het aanbod overwegend ongezond en kun je niet eens een keuze maken. Als die keuze er wél is, kies je dus ook eerder voor gezond. Zo is zoute popcorn gezonder dan chips. En kun je een tosti prima met bruin brood maken.’

Geleidelijk gezonder

Voor De Bonte Koe is de Topprestatie-titel geen eindpunt, maar een stimulans om nóg meer te focussen op gezondheid en vitaliteit. ‘De aanpassingen tot nu toe zijn geleidelijk doorgevoerd. Mensen hebben het bijna niet gemerkt,’ zegt Sascha. ‘Stap voor stap blijven we ons voedselaanbod gezonder maken. Er komen hier mensen van 0 tot 100 jaar; De Bonte Koe is een belangrijke plek in het dorp. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid. Natuurlijk komt er weleens een kroket of een frikandel op tafel, maar gezonde voeding blijven we stimuleren. Zoals we ook meer met beweging en gezond ouder worden willen gaan doen. Zo maken we Pernis nog gezonder en vitaler!’

Het toewerken naar een gezonder voedselaanbod is in 2022 opgenomen in de welzijnsopdracht. Huizen van de Wijk die aan de slag willen met een gezonder voedselaanbod kunnen zich aanmelden bij de projectleiders van het project ‘Gezonde kantines in de Huizen van de Wijk’. Dit zijn Nicole van Winden (njm.vanwinden@rotterdam.nl) en Annemarie den Hartog (ae.denhartog@rotterdam.nl).