Programma ‘Rookvrij! Ook jij?’ helpt buurtgenoten stoppen met roken
Mensen met een laag inkomen in de wijken Oud-Charlois, Carnisse en Tarwewijk deden dit voorjaar mee aan het programma ‘Rookvrij! Ook jij?’. De gemeente organiseert deze pilot samen met coöperatie VGZ en met SineFuma, een organisatie die ondersteunt bij stoppen met roken. Bijzonder aan het programma is dat het zich richt op groepsgewijze ondersteuning. Zo kunnen buurtbewoners elkaar steunen bij het stoppen met roken. Als dat lukt, baat dat de gezondheid zeer.
Het is wetenschappelijk bewezen: stoppen met roken heeft meer succes als je het in groepsverband doet. SineFuma heeft daar ruime ervaring mee. Maaike van Kessel, relatiebeheerder bij SineFuma vertelt: ‘Mensen die in een groep stoppen zijn zelfs zonder coach al succesvoller dan iemand die het alleen doet. Mensen vinden gezamenlijk prettig en zelfs gezellig. Je vindt in de groep steun, herkenning en een stok achter de deur. En nu wonen de deelnemers dan ook nog eens in de buurt. We zijn benieuwd hoe dat uitpakt.’ UPDATE 18 juli 2024: lees hier de ervaring van Corry.
Beperkte gezondheidskennis
Het programma richt zich specifiek op mensen met een lagere sociaaleconomische positie. Van deze groep is bekend dat zij veel roken. Het is bekend dat in huishoudens met een lagere sociaaleconomische positie relatief veel gerookt wordt. Maaike: ‘Als mensen dan willen stoppen, lopen ze tegen het probleem aan dat in hun omgeving nog veel gerookt wordt. Daarom denken we dat voor hen stoppen in een groep goed kan helpen.’ Er zijn meer redenen om de pilot op deze Rotterdammers te richten. Maaike legt uit: ‘Het is een groep die moeilijk te bereiken is. Ze zijn wat wantrouwig, merken we. Ze vinden het spannend dat hun rookgedrag bij een zorgverlener bekend is. Daarbij is hun gezondheidskennis beperkt. Ze weten wel dat roken slecht is, maar ze onderschatten het risico. Bovendien weten ze ook niet goed waar ze hulp kunnen vinden en dat hulp vanuit de basiszorgverzekering vergoed wordt.’
Extra lang programma
Tijdens de pilot volgen de verschillende groepen een extra lang programma. Omvat een cursus normaal gesproken zeven bijeenkomsten, nu worden er tien aangeboden. Maaike: ‘Tijdens deze pilot willen we ontdekken of mensen echt baat hebben bij intensievere zorg. Door de extra bijeenkomsten is er tijd om extra aandacht te besteden aan omgaan met stress, het bespreken van sociale steun en de voorbereiding op risicosituaties.’ Pas bij de derde bijeenkomst gaan mensen echt over tot stoppen, tijdens de eerste twee bijeenkomsten wordt toegewerkt naar dat moment.
Maaike: ‘Deze groep heeft vaak financiële problemen die veel stress opleveren. Ze grijpen naar een sigaret, omdat die stressverlagend zou werken. Het tegendeel is waar, de verslaving werkt stress juist in de hand. Na het roken van een sigaret daalt de nicotinespiegel in je lichaam snel. Hierdoor krijg je ontwenningsverschijnselen die voelen als stress. Deze kun je opheffen door weer een sigaret te roken. Daarom lijkt de sigaret te helpen tegen stress. Maar eigenlijk rook je alleen de ontwenningsverschijnselen weg.’ Deze groep mensen ervaart bovendien financiële verlichting als ze niet meer roken. Als extra motivator bedacht iemand uit het projectteam om een doorzichtige spaarpot te geven waar het bespaarde geld in gedaan kan worden.’
Eerste groepen zijn van start
In april gingen de eerste groepen mensen die roken aan de slag met het programma. In totaal 3800 mensen werden per brief uitgenodigd om mee te doen aan deze pilot. Daarnaast benaderen welzijns- of zorgorganisaties mensen die in aanmerking komen. Meedoen is kosteloos. Ook als mensen niet verzekerd zijn bij VGZ. Deelnemers kunnen kiezen uit de groepsprogramma’s of uit een individueel programma waarbij ze zelf met een coach aan de slag gaan. De volgende training start in februari met groepen in Delfshaven en Feijenoord.
Het programma duurt 10 weken met elke week 1 bijeenkomst. Na afloop is de trainer daarna nog heel lang telefonisch bereikbaar voor nazorg. Het proefproject zal nog zeker een jaar lopen.
Meer informatie nodig?
Wil je meer weten over dit project of heb je patiënten/cliënten waarvoor je zoekt naar geschikte stoppen-met-rokenzorg, neem dan contact op met Maaike van Kessel via maaike@rookvrijookjij.nl