Roffabriek

Roffabriek is een platform voor sociale ondernemingen in Rotterdam die bijdragen aan een duurzame, gezonde en inclusieve stad. Annemarieke van Egeraat is directeur van de Tafelvanzeven, één van de sociale ondernemingen van de Roffabriek. Zij vertelt over de toegevoegde waarde van het platform dat afgelopen mei is gelanceerd.

De Roffabriek is een samenwerking tussen tien sociale ondernemers. Door deze samenwerking kan de Roffabriek een breder aanbod bieden voor Rotterdammers die kwetsbaar zijn. Samen slaan wij de handen in één, kunnen we meer doen voor Rotterdammers en zijn we zichtbaarder in de stad.

Verschillende routes

De Rotterdammers die kwetsbaar zijn hebben bijvoorbeeld een Wmo-indicatie of langdurig geen werk. Maar het kunnen ook ouderen zijn die veel vrije tijd en een klein netwerk hebben. Zij werken graag buiten bij de Rotterdamse Munt, de Botanische Tuin of de Voedseltuin. Hier ontmoeten zij ook weer mensen. Rotterdammers die aankloppen bij de Roffabriek, op eigen initiatief of via doorverwijzing, kunnen verschillende routes doorlopen. Zoals de gezonde leefstijl route, op werk naar werk route of de ondernemersroute. Er is een breed aanbod: van tuineducatie en horecaopleidingen tot (betaald) werken in de keuken. Of van stagiaire op de bouwplaats tot activiteitenbegeleider, en met de ervaring die is opgedaan in het naaiatelier uitstromen naar betaald werk.

Wij houden niet van aanbesteden of uitbesteden, maar doen aan inbesteden.

Annemarieke van Egeraat (directeur Tafelvanzeven)
Blijven investeren

Nog het meest trots ben ik op het feit dat wij mensen, die eerst waren afgeschreven, eerlijk werk bieden en dat zij een stap maken. Zoals een vrouwelijke deelnemer die is begonnen met werken in de voedseltuin, een erkend horeca-diploma heeft behaald bij Tafelvanzeven en nu in de horeca werkt. Dat kunnen we samen bewerkstellingen, zolang we het maar samen doen en met elkaar in deze mensen willen blijven investeren. Wij houden niet van aanbesteden of uitbesteden. Wij doen aan inbesteden, alle sociale ondernemingen verbinden zich aan elkaar ten gunste van die Rotterdammer.

Eerlijk werk

De Roffabriek staat voor Eerlijk werk. Al onze producten hebben een persoonlijke waarde (voor de maker), een maatschappelijke en een economische waarde. Dit bereiken we door de verkoop van eigen gemaakte producten zoals hapjes, kruidenthee, chutneys op Rotterdamse markten, door fietsverhuur voor mensen met een smalle beurs en door speelplekken voor kinderen in de stad. Zo maken we ‘smoel’ met Roffabriek.

 

De Roffabriek  bestaat uit de Rotterdamse Munt, Wijkkeuken van Zuid, Buitenplaats Brienenoord, Tafelvanzeven, Pluspunt Rotterdam, Voedseltuin Rotterdam, Hefpark Rotterdam, Botanische tuin Afrikaanderweg, TalentFabriek010 en Buurtlab. Kijk hier voor meer informatie over Gezond010: het akkoord.