Mensen wandelen in het bos met Stichting De Roodkapjes. Foto door Joke Schut.

Met de vergrijzing neemt ook het aantal mantelzorgers toe. Zorgen voor een ouder of ziek familielid kan echter zwaar drukken op de mantelzorgers. Stichting de Roodkapjes helpt hen een goede balans te vinden tussen zorg voor de ander en zorg voor zichzelf tijdens de “Dag zonder zorgen”. Een dag waarop zij met andere mantelzorgers een dag de natuur in gaan om tot rust te komen. Ook leren de mantelzorgers om stress te herkennen en hoe ze ermee om kunnen gaan.

‘De eerste mantelzorger was Roodkapje,’ verklaart Marjo Koppert de opvallende naam van haar stichting. ‘Bovendien liep zij door het bos en doen wij ons werk ook buiten.’ In 2019 bedachten Marjo en Ingrid de Geus aan de keukentafel Stichting de Roodkapjes. Omdat ze allebei uit ervaring wisten dat mantelzorgen nooit ophoudt. Ingrid: ‘Je staat altijd in de actiestand.’ Dankzij een startkapitaal van CityLab010, een initiatief dat maatschappelijke innovatie ondersteunt, nam Stichting de Roodkapjes in 2020 een vlucht.

Mentale belasting

Marjo: ‘Ik werkte als stewardess en was daarnaast mantelzorger voor mijn schoonmoeder. Zelfs als ik aan de andere kant van de oceaan zat, maakte ik me nog zorgen. Mantelzorg gaat verder dan wat boodschapjes doen. Juist het mentale deel is zwaar.’ Ook Ingrid is mantelzorger. ‘Mijn dochter heeft een beperking en daardoor is het voor mij normaal om in de zorgstand te staan. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor mijn ouders, die alzheimer en hartklachten hebben.’ De twee leerden elkaar kennen omdat Ingrid fysiotherapeut was van de schoonmoeder van Marjo. Ze raakten in gesprek en concludeerden dat het handig zou zijn als er een programma was dat over balans en grenzen gaat.

Bewustwording

Uit die gesprekken ontstond de “Dag zonder zorgen”. Ingrid: ‘Daarmee willen we mensen heel even uit hun omgeving halen en ze bewustwording bieden over wat mantelzorgen inhoudt en met je doet. We bespreken met de deelnemers hoe mooi de mantelzorg is en hoeveel je eruit haalt. Maar het gaat er vooral om dat ze even aan zichzelf denken. Want dat vergeten veel mantelzorgers.’ Een Dag zonder zorgen begint altijd met de Sentimeter. Een soort boekenlegger met cijfers die de mantelzorgers zichzelf kunnen geven. Dan volgen ademhalings- en ontspannende oefeningen, een gezonde lunch en een creatieve opdracht. Bijvoorbeeld een collage of een gedicht maken, als blijvende herinnering aan wat er geleerd is.

Het groen in

De Roodkapjes gaan bewust het groen in. Marjo: ‘We willen dat mensen in beweging komen, al zijn we geen wandelclub. Maar als je beweegt, verlopen gesprekken makkelijker. Je bent je meer bewust van je lijf.’ Ingrid vult aan: ‘En in een groene omgeving verlaagt het aantal stresshormonen in je lijf.’ Als ze aan het einde van de dag nog eens vragen wat het cijfer op de Sentimeter is, is dat meestal twee of drie punten hoger.

Nieuwe aanwas

Mensen weten de Roodkapjes steeds beter te vinden. Via welzijnsorganisaties, social media, mantelzorgorganisaties en uit het eigen netwerk melden mensen zich aan. Mantelzorgers kunnen zich zo vaak opgeven als ze zelf willen, al hopen Marjo en Ingrid dat zich vooral nieuwe aanwas aanmeldt. Ingrid: ‘Mensen komen vaak graag nog een keertje terug. Maar het is wel de insteek dat je toepast wat je geleerd hebt op de Dag zonder zorgen. Ook hopen we dat mantelzorgers elkaar vinden en met elkaar naar buiten gaan om actief te ontspannen.’ Het duo richt de pijlen nu ook op organisaties en bedrijven die mantelzorgers in dienst hebben, in het kader van goed werkgeverschap. Daarbij leveren ze maatwerk per bedrijf. Marjo: ‘Vitaliteit onder werknemers is een actueel thema waar we op inspelen. Het is ook nodig, het aantal mantelzorgers neemt alleen maar toe. Daarom is het belangrijk om nu na te denken over hoe je zorgt dat mensen het volhouden.’

 

Stichting de Roodkapjes helpt mantelzorgers om een goede balans te vinden tussen zorg voor de ander, en zorg voor zichzelf. Mantelzorgers kunnen zich bij de Roodkapjes aanmelden via de agenda op de website. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig. Vragen kun je mailen naar info@deroodkapjes.nl.

Op 3 februari organiseert De Roodkapjes samen met Gezond010 de bijeenkomst Vitale mantelzorgers op de werkvloer. Hier krijgen deelnemers een inspirerende en praktische handreiking om binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan met het thema mantelzorg. Hoe maak je mantelzorg beter bespreekbaar en hoe organiseer je maatwerkoplossingen?