Wethouder de Langen in gesprek met een deelneemster.

Tachtig ouderen in de Rotterdamse wijk Het Lage Land starten met het valpreventieprogramma TOM Rotterdam om de kans op een val te verkleinen. Wethouder Sven de Langen (o.a. volksgezondheid, zorg en ouderen) deed vrijdag 29 maart de aftrap bij de startbijeenkomst. TOM staat voor Thuis Onbezorgd Mobiel en helpt 65-plussers om langer zelfstandig thuis te wonen. Het omvat een beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale steun. De aanpak is eerder in andere gemeenten succesvol gebleken en wordt nu uitgerold in Rotterdam. Hierbij is er extra aandacht voor gezonde voeding voor ouderen.

 Vallen blijkt een van de grootste problemen en risico’s voor 65-plussers. Erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen ouderen enorm beperken. TOM Rotterdam biedt 65-plussers een totaalpakket aan ondersteuning en voorlichting om de kans op vallen te verkleinen. De ouderen werken gedurende 14 weken in groepjes onder leiding van een fysiotherapeut aan hun balans, spierkracht en coördinatie. Ook lunchen zij zes keer met hun groepje, waarbij een diëtist laat zien hoe je lekker en eiwitrijk kunt eten. Want eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon voor ouderen.

 Verbeterde mobiliteit

TOM is vanaf 2016 in vijf regio’s onderzocht. Tot nu toe hebben 145 ouderen meegedaan aan TOM. De integrale en lokale aanpak werkt. De deelnemers gingen vooruit op kracht (86% verbetering), lenigheid (67%), mobiliteit (80%) en balans (28%). Dit draagt bij aan het dagelijks functioneren van de ouderen. Door deelname aan het TOM-programma is de angst om te vallen en het aantal deelnemers dat viel afgenomen.

In de maanden voorafgaand aan TOM viel 42% van de deelnemers, tijdens TOM viel 24% tijdens en na het programma 22,5%. Zes maanden na de laatste In Balans-training wordt de laatste vragenlijst gestuurd aan de deelnemers. Deelnemers ervaren een betere kwaliteit van leven na het volgen van het TOM-programma. Ze geven aan dat hun gezondheid is verbeterd én dat ze lekkerder in hun vel zitten.

TOM Rotterdam

Binnen TOM Rotterdam wordt er onderzoek gedaan naar voedingsgewoonten bij de ouderen. TOM Rotterdam is een initiatief van VeiligheidNL, Nutricia, Hogeschool Utrecht en adviesbureau Purpose. Welzijnsorganisatie Buurwerk, HRC-diëtistenpraktijk, lokale fysiotherapeuten en de gemeente Rotterdam zijn betrokken bij de uitvoering. Albert Heijn Het Lage Land levert de lunches voor TOM.

Eind 2018 lanceerde de gemeente Rotterdam samen met meer dan 100 partijen de Samenwerkingsagenda Ouder en Wijzer. Deze agenda beschrijft hoe Rotterdam zich klaarmaakt voor een toekomst met meer ouderen. Programma TOM Rotterdam is een van de activiteiten binnen deze samenwerkingsagenda.

Meer weten over TOM Rotterdam? Kijk op www.tomrotterdam.nl.