Voetgangers in Rotterdam. Walk21

Rotterdam is van 7 tot 11 oktober 2019 gastheer van de internationale conferentie Walk21. Smart, Healthy & For Everyone zijn de drie thema’s van de 20ste editie. Ideeën over hoe de stad voor voetgangers nóg aantrekkelijker wordt? Dien ze in vóór 22 februari en draag bij aan het congres.

Walk21 is een internationale stichting gericht op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Walk21 2019 vindt plaats in Rotterdam. Zo zetten Nederland en Rotterdam zich op de kaart als voorbeeld op het gebied van leefbare en aantrekkelijke stedelijke ontwikkeling. De stad werkt hierin samen met andere steden. Er worden tijdens de conferentie ook voorbeeldprojecten uit ander steden geprogrammeerd.

 Voetgangersvriendelijker

De gemeente Rotterdam grijpt Walk21 aan om de stad de komende jaren nog voetgangersvriendelijker te maken. Bij de nieuwe voetgangersaanpak kijkt Rotterdam onder meer naar een verkeerssysteem dat actieve mobiliteit en ontmoetingen stimuleert. Dat maakt de stad attractief en gezond. Het doel is auto’s, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer beter met elkaar in balans te brengen voor een duurzame groei van de stad.

Gezond en vitaal

‘We willen lopen in de stad nog aantrekkelijker en veiliger maken,’ zei wethouder Judith Bokhove (mobiliteit) eerder. ‘Lopen heeft raakvlakken met allerlei onderdelen van de stad en stedelijke ontwikkeling. Het gaat over de inrichting van de openbare ruimte en mobiliteit, maar ook over de gezondheid van mensen, economische vitaliteit en leefbaarheid van de stad.’

Leefbare steden

Zeven van de top 10 steden uit de global ranking van de Economist voor meest leefbare steden zijn Walk21-steden: Wenen, Melbourne, Calgary, Sidney, Vancouver, Kopenhagen en Toronto. Een rijtje waar Rotterdam straks ook bij hoort.

Meer weten of bijdragen aan Walk21 Rotterdam 2019? Kijk op Rotterdam.nl/english/walk21.

Beeld: Peter Schmidt