Van links naar rechts: Roos van Esch, Niels Visser Eva van Stiphout poseren in een groene omgeving

Eén op de vijf ouderen is in de afgelopen 12 maanden gevallen. Ook in onze stad is dit een groeiend probleem. In Nederland hebben twee op de vijf ouderen een verhoogd valrisico en een val kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid en zelfredzaamheid van een oudere. Maar slechts één op de vijf ouderen doet oefeningen om vallen te voorkomen.* Dat terwijl blijkt dat structureel bewegen of sporten juist werkt om een val te voorkomen. De Rotterdamse sportpartners Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en SportMEE gaan dit daarom – in opdracht van gemeente Rotterdam – aanpakken.

Nog meer Rotterdammers in beweging

Structureel bewegen maakt Rotterdammers gezond en weerbaar. Dat zorgt weer voor minder druk op de zorg. In Rotterdam weten de Sportpartners hoe mensen in beweging te krijgen. Met kennis, het Rotterdamse netwerk en passend aanbod, zorgen zij ervoor dat elke 65-plusser met een verhoogd valrisico kan blijven bewegen. De sportpartners gaan graag met deze uitdaging aan de slag.

Hoe werkt het?

Ouderen die vallen of een grote kans hebben daarop, komen via bijvoorbeeld (huis)arts of fysiotherapeut bij een speciale gratis Val Niet Training. Dit zijn trainingen die aangeboden worden door onder andere welzijnsorganisaties. Maar wat gebeurt er na die training? Hoe krijgen we de deelnemers zo ver dat ze blijven bewegen? Aan Sportbedrijf Rotterdam de taak om hen vanuit de speciale training naar passend – en blijvend! – beweegaanbod bij Rotterdamse beweegaanbieders te begeleiden.

Regisseurs Bewegen en Gezondheid

Speciaal voor deze opdracht zijn er op 1 juni drie Regisseurs Bewegen en Gezondheid gestart. Eva van Stiphout, Roos van Esch en Niels Visser. Zij zijn de verbinder van ‘zorg en gezondheid’ naar ‘sport en bewegen’ en gaan dus nauw samenwerken met de welzijns- en zorgpartijen. Ze zetten daarvoor de kennis en kunde van het hele beweegdomein in en werken samen met partners Rotterdam Sportsupport en SportMEE om zoveel mogelijk senioren te laten bewegen zodat het valrisico vermindert.

Maatschappelijke impact door bewegen

De drie regisseurs verdienden hun sporen in het werkveld. Eva, die eerder al als Sportregisseur werkte, vertelt: “Ik kijk ernaar uit om Rotterdammers met afstand tot sport en bewegen in beweging te brengen en hiermee nog meer maatschappelijke impact te maken!” Ook Niels is geen onbekende in dit werkveld en kent de stad en deze doelgroep goed: “Ik heb er ontzettend veel zin in om deze rol te gaan vervullen en uiteindelijk het valrisico bij de Rotterdammer te verminderen door middel van bewegen.”

Kansen om zorg, welzijn en sport te verbinden

Zelfstandig wonen, onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of leuke dingen met de (klein)kinderen; het lijkt misschien ver af te staan van sporten en bewegen… Maar niets is minder waar. Alleen door structureel bewegen, waarbij gewerkt wordt aan uithoudingsvermogen, balans én kracht, vermindert het valrisico. Juist daarom is passend aanbod zo belangrijk voor deze groep Rotterdammers. Roos beaamt dat – in haar nieuwe rol komen haar beide vorige werkvelden samen: “Voor mij persoonlijk is het een cadeautje om dit te mogen doen. Er liggen zoveel mooie kansen om zorg, welzijn en sport met elkaar te verbinden en daarmee mensen een stap verder te helpen naar meer welzijn en gezondheid.”

Gezonder en vitaler Rotterdam!

Het beweegdomein gaat Rotterdammers in beweging krijgen én houden, via passend en structureel aanbod. Dit is voor ouderen met een risico om te vallen (valpreventie). Maar straks óók voor Rotterdammers die aan andere gezondheidsprogramma’s als de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) en Welzijn op Recept meedoen. De Rotterdamse sport en beweegpartners zetten structureel bewegen in als dé sleutel naar een gezonder en vitaler Rotterdam

* De cijfers uit de inleiding komen uit het rapport ‘Valpreventief bewegen bij ouderen’ van Mulier Instituut.