Uitreiking GSK schaal

Rotterdam is tien gezonde schoolkantines rijker. Het Comenius College, het Einstein Lyceum, het Hoornbeeck College, HPC Charlois, Hugo de Groot, Laurens Lyceum, Melanchthon Mathenesse, Jeugdtheater Hofplein en OPDC Rotterdam en Thorbecke Voortgezet Onderwijs (locatie sport en dans) hebben het aanbod van hun schoolkantines de afgelopen tijd met hulp van het Voedingscentrum en gemeente Rotterdam gezonder en aantrekkelijker gemaakt. Een slimme zet, want jongeren kiezen voor gezond eten en drinken als het ze makkelijk wordt gemaakt. En gezonde leerlingen zitten lekkerder in hun vel en presteren beter. Op donderdagmiddag 28 maart ontvingen de scholen als erkenning in de theaterschool van Jeugdtheater Hofplein de Gezonde Schoolkantine Schaal.

 

De omgeving is van grote invloed op wat iemand eet en drinkt. Kinderen en jongeren werken op school aan hun toekomst. Daar hoort het ook om gezondheid te draaien. Daarom stimuleert en steunt de gemeente Rotterdam deze omslag naar gezonde schoolkantines.

Gezond is beter

Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker op de middelbare school, volgens directeur Robert Siebum van het Comenius College. ‘Een goede leefstijl draagt bij aan een mooie toekomst. De media bericht er volop over, maar dat betekent nog niet dat dit bewustzijn al overal in de samenleving is. Als school kunnen we hier voor de volgende generaties een rol in spelen. Gezond is beter – zo simpel is het.’

Rotterdam pakt door

De scholen kregen van de gemeente advies op maat om toe te werken naar een gezonde kantine. Na de tien scholen in 2018 hebben dit jaar al veertien vo- en mbo-scholen in de stad zich voor het programma aangemeld. De Gezonde Schoolkantine is een programma van het Voedingscentrum. Gezond eten en drinken staat centraal, en wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd.

 Gezonde voeding voor alle Rotterdammers

Voor kinderen in het basisonderwijs en op kinderopvanglocaties startte de gemeente Rotterdam al in 2005 met het programma Rotterdam Lekker Fit!. Met de gezonde schoolkantines hoopt de Rotterdam ook tieners te verleiden om gezonde(re) eetkeuzes te maken. Dit jaar ondersteunt de gemeente ook ziekenhuizen en huizen van de wijk om het voedselaanbod gezonder te maken.

Aan het eind van dit jaar presenteert de gemeente Rotterdam samen met partners het Rotterdams Preventieakkoord. Gezonde voeding is binnen dit akkoord een belangrijk aandachtspunt.

Meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine