Een oudere dame met het Voedingspaspoort in haar hand.

Steeds meer ouderen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Maar niet alle ouderen kunnen even goed voor zichzelf zorgen. Ruim een derde van de senioren die thuiszorg ontvangen kampt zelfs met ondervoeding! Diëtistencoalitie010 (DC010), een regionale samenwerking van diëtisten in Rotterdam en omstreken én nieuwe partner van Gezond010, signaleerde dit probleem. De organisatie bedacht een preventieve oplossing: het Voedingspaspoort010 voor ouderen. Dit boekje over hun voedingspatroon kunnen ouderen zelf invullen en delen met hun verzorgenden. Na een succesvolle proef in drie verschillende wijken wordt het initiatief nu uitgebreid naar de hele stad.

Langer zelfstandig

Goede voeding kan dus veel bijdragen aan de kwaliteit van leven van een senior. Diëtisten Annemarie Leemans en Chantal van Heeswijk, betrokken bij de ontwikkeling van het Voedingspaspoort010, kunnen erover meepraten. Annemarie: ‘Door goede voeding kunnen mensen veel langer zelfstandig blijven. Daarom willen wij meer bewustwording en betere signalering van ondervoeding tot stand brengen. Bij ouderen, maar vooral bij hun verzorgers.’ Het Voedingspaspoort010 kan daarbij ondersteunen. Het maakt inzichtelijk wat een oudere nodig heeft. Er staan bijvoorbeeld vragen in over de voedingsinname, de lichamelijke conditie, de Schijf van Vijf en het lichaamsgewicht. Chantal: ‘De oudere kan het paspoort zelf invullen. Op die manier zorgen we dat ze zichzelf meer bewust worden van hun voeding en houden ze er zelf de regie over.’

Zin in zoet

Waarom eten ouderen eigenlijk zo slecht? Annemarie: ‘Het is een complex probleem, dat zich niet altijd in één uitleg laat vangen. Oorzaken kunnen zijn dat ouderen geen energie hebben om te winkelen en te koken, geen trek door medicatie of geen zin omdat ze eenzaam zijn. Armoede en dementie kunnen ook een reden zijn. Mensen op leeftijd hebben vaak ook meer zin in zoet, waardoor ze jam in plaats van kaas of worst op brood eten. En vlees vinden ze soms lastig om op te kauwen. Daardoor komen ze dan bijvoorbeeld eiwitten tekort.”

Trek die koelkast eens open

Bij het Voedingspaspoort010 hoort een Signaleringskaart die zorgverleners, mantelzorgers en naasten helpt bij het signaleren van ondervoeding. Denk aan zaken als een lege koelkast, een doffe huid of kleding die veel te ruim is geworden. Chantal: ‘We willen alle mensen rondom de ouderen, zoals bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers en familie aanmoedigen om die koelkast eens open te trekken of om gewoon te vragen wat de oudere gegeten heeft.’ Annemarie vult aan; ‘De oplossing van zo’n voedingstekort is soms heel eenvoudig. Met twee melkproducten of een eitje per dag kun je al een groot verschil maken.’

Webinar

DC010 ontwikkelde het Voedingspaspoort010 en de Signaleringskaart in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Ze werden daarbij onder meer ondersteund door zorggroep Samergo en de gemeente Rotterdam. Het Voedingspaspoort wordt uitgedeeld aan partners, zoals wijkteams en thuiszorgorganisaties. Het moet zo uiteindelijk bij zoveel mogelijk thuiswonende ouderen terecht komen. Het paspoort is vorig jaar ook besproken tijdens een webinar op het Digitaal Congrestival Ouder & Wijzer.

 

Diëtistencoalitie010 is partner van Gezond010. DC010 wil kennis over gezonde voeding verspreiden binnen de zorg en in samenwerking met welzijnspartners, sociale teams en cliënten. Door aandacht te vragen voor goede voedingszorg willen we de gezondheid en de kwaliteit van leven van inwoners verbeteren. DC010 is aangesloten bij het Paramedisch Netwerk Rotterdam.