Patrick van Luijk, BioCheck

Hoe maken we de stad gezonder? Het is lekker dat ik als ambassadeur van Gezond010 veel met deze vraag bezig kan zijn. De eerste maanden van mijn ambassadeurschap heb ik vooral gebruikt om samen met andere Rotterdammers te zoeken naar antwoorden op deze vraag. Van die gesprekken krijg ik een goeie vibe – de stad is echt in beweging.

Voor een gezondere stad hebben we mensen nodig die het goede voorbeeld geven. Of beter nog: die het goede voorbeeld zíjn. Wat dat betreft ben ik benieuwd naar later deze maand; dan krijg ik een groep studenten van het Albeda College over de vloer. Jonge jongens en meiden die na hun opleiding Sport en Bewegen zullen uitwaaieren over de stad.

Ik ben ambassadeur van Gezond010 geworden omdat ik geloof in de missie om van Rotterdam een gezondere stad te maken. Ik hoop dat de studenten van het Albeda de drive hebben om hieraan mee te werken. Wat zou het tof zijn als zij de komende jaren op al die plekken in de stad uitgroeien tot ware ambassadeurs van Gezond010. Ik hoop dat ze mensen weten te inspireren, en jong en oud mee weten te krijgen in hun enthousiasme voor een gezonde leefstijl.

Iemand die al elf jaar bewijst álle generaties in beweging te krijgen, is een oud-trainingsmaatje van me. Jesse Caron was nog maar zestien jaar en zelf nog volop in training als atleet, toen hij Rotterdam-West in trok om kinderen warm te maken voor atletiek. Met zelfbedachte sportspelletjes trok hij ze over de streep. Zitten kinderen alleen nog maar achter de spelcomputer? Niet als ze het geluk hebben de juiste coach tegen te komen!

Dat geluk hebben nog steeds ruim honderd kinderen per jaar, want Jesse draait als vrijwilliger twee schoolsportprojecten. En ook bij Rotterdam Atletiek stimuleert hij volwassenen die in de loop der jaren ongemerkt stil zijn komen te staan. Ik weet niet wat zijn geheim is, maar hij krijgt ze allemaal weer in beweging. Zeg maar gerust aan de praat. Want mensen die met sport vooruit gaan, fleuren helemaal op!

Rotterdam heeft meer Jesses nodig. Samen kunnen we de stad echt in beweging krijgen. Gelukkig staat de volgende generatie goede voorbeelden bij het Albeda al klaar!

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010