Patrick van Luijk

Armoede kost ons onze gezondheid. Maar wie in armoede leeft, heeft een gezonde leefstijl niet op zijn prioriteitenlijstje staan. Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken.

 

Dagelijks werk ik met mensen die kampen met een burn-out of chronische vermoeidheidsklachten. Ze doen wat ze kunnen om weer terug te keren op hun werk, maar ondertussen voel ik – zeker als ze net bij ons zijn – de angst om hun baan definitief te verliezen. Wat als ik niet herstel? Wat moet mijn baas met iemand zonder energie? En wat moeten mijn collega’s wel niet denken? Slopend is die stress, en reageren lukt vrijwel alleen nog maar vanuit emotie. In zo’n situatie zijn dat niet de fijnste gevoelens, dus jezelf helpen doe je je er vaak ook niet mee.

Dit zijn mensen die nog een salaris ontvangen. Laat staan hoe de stress je om het lijf slaat als je continu in armoede leeft. Letterlijk hè, want onder stress verzuren we en zijn we veel vatbaarder voor virussen en infecties. En worden we dus ook nog eens sneller ziek. Maar ja, lig je wakker van wat koorts als je verder de hele dag beheerst wordt door hoe je je huur, energierekening en het eten van je kinderen moet betalen? Een gezonde leefstijl vergroot onze kwaliteit van leven, maar ik begrijp heel goed dat het in tijden van armoede even niet voorkomt op je prioriteitenlijstje.

Toch is dit ontzettend jammer. Want juist deze Rotterdammers kunnen enorm baat hebben bij het verbeteren van hun leefstijl. Die stress wordt echt minder wanneer je meer gaat bewegen. En minder stress betekent dat je helderder kunt denken en er dus ruimte ontstaat om problemen in je leven aan te pakken. Ik zeg niet dat een gezonde leefstijl de oplossing van armoede is, hè. Zo simpel is het niet, maar het brengt je wél in beweging.

Het Rotterdams Preventieakkoord moet nog geschreven worden, maar ik ben blij dat er in de aanloop hiernaartoe al volop wordt gesproken over de dingen die schuil gaan achter gezondheidsproblemen. Armoede, schulden, zonder werk thuis zitten – dit vreet aan je, vreet je zelfs op. Juist de mensen die hier mee worstelen moeten we helpen met het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Het moet ze niets kosten, maar vooral veel opleveren. Gezondheidswinst bijvoorbeeld, wat de eerste stap naar heel veel meer kan zijn.

Patrick van Luijk
Ambassadeur Gezond010