Patrick van Luijk, BioCheck

Wie gezonder wil leven, heeft daar kracht voor nodig. Spierkracht, maar vooral wilskracht. Maar gelukkig is ook dát te trainen.

Hoe vol zit jouw potje? En nee, dan heb ik het niet over je dagcrème. Of je potje gel. En ook niet over je chocopasta. Hoewel, indirect misschien wel. Want hoe leeg of vol jouw pot chocopasta zit, heeft misschien wel te maken met het potje waarover ik het wil hebben: het potje wilskracht. Dat potje staat centraal in het boek van psycholoog Roy Baumeister en journalist John Tierney. Dat knalroze boek heeft als titel – hoe kan het ook anders – ‘Wilskracht’.

Ik kreeg het ooit cadeau van een klant van mijn bedrijf. ‘Past wel bij jou,’ zei hij. Dat bleek, want ik heb het verslonden. Het boek staat vol baanbrekende psychologische onderzoeken en inspirerende voorbeelden, die laten zien wat er voor nodig is om de verleidingen van het moderne leven te weerstaan, maar ook productiever te worden, beter te presteren op school en op het werk, verstandiger keuzes te maken en minder stress te ervaren. Volgens de schrijvers werkt wilskracht als spierkracht. Je kunt het door oefening versterken, maar bij overbelasting neemt de kracht juist af.

De schrijvers stellen dat iedereen ’s ochtends wakker wordt met een potje wilskracht. En dan, als je dag net begonnen is, steekt er ineens een fietser over als je je kind naar school brengt. Als je net op kantoor bent, gooit een collega een enorm pak papier op je bureau. En ’s middags flirt er een leuke collega met je, maar ja, je bent getrouwd… Zo neemt gedurende de dag je wilskracht af. En als je dan thuiskomt, vreet je die ene pot – met chocopasta – in één keer op, omdat dat andere potje – met wilskracht – leeg is. En hoe vaker dat gebeurt, hoe kleiner de kans dat je de andere dag met een voller potje wilskracht aan de dag begint. Zo werkt die vicieuze cirkel nu eenmaal.

In het boek vind je concrete tips om je wilskracht te trainen. Zo kun je beter verleidingen weerstaan en de dingen doen die goed voor je zijn. Want dat is het vervelende: voor de dingen die goed zijn voor ons of onze naasten, moeten we een bepaalde vorm van arbeid leveren. Wil je een goede vader of moeder zijn? Dan moet je tijd en energie investeren in je kind. Wil je goede cijfers halen? Dan moet je hard leren. Gezonder leven? Bewegen en minder snacken! En dat terwijl we vaak bijna niks hoeven te doen voor alles wat slecht is voor ons. Binnen twee klikken heb je eten besteld, dat tot je voordeur wordt bezorgd. Zak chips leeg eten? Zo gebeurd. Op de bank liggen en tv kijken? Eitje!

Nog altijd pak ik ‘Wilskracht’ er regelmatig bij. Om passages eruit te bespreken met klanten óf om zelf geïnspireerd door te raken. Want hoewel er flink wat voor moet gebeuren, raakt ook bij mij het potje wel eens leeg. Als ik de administratie moet doen, kan het rap gaan. Ook ik moet dan mijn best doen om niet naar die pot chocopasta te grijpen. Dan focus ik me maar op mijn ademhaling. Adem in, adem uit, even wachten…

 

Patrick van Luijk
Ambassadeur Gezond010