Patrick van Luijk springt op een mat en steekt zijn duim op

Gezondheid is een groot goed. Maar we krijgen het niet in onze schoot geworpen. En dat is maar goed ook.

Binnen mijn bedrijf help ik mensen om gezonder te worden. Vaak zijn dit mannen en vrouwen die oververmoeid of zelfs helemaal opgebrand zijn. We kijken naar hun belastbaarheid en hierop baseren we een programma op maat. Hen helpen om weer gezonder te worden, weer lekkerder in hun vel te zitten – ik doe het graag. Maar ik werp ze niets in de schoot.

Wie vooruit wil in het leven, moet er iets voor doen. Hogere cijfers? Een schoner huis? Een betere band met je kinderen? Je moet investeren om dingen voor elkaar te krijgen. Zo werkt het ook met onze gezondheid. We krijgen het niet cadeau. We hebben een lijf en een geest waar we fantastische dingen mee kunnen. Maar we hebben er wel goed voor te zorgen. En dat zorgen betekent in de praktijk vaak hard werken.

Dagelijkse routine aanpassen

Dieren vechten om te leven. Voor het goede dus. Wij zijn dat verleerd. Hijgend de trap op? Dat zou een signaal moeten zijn om meer te gaan bewegen. Maar helaas kiezen we te vaak dan maar voor de lift op ons werk of gaan we thuis alleen nog maar als het echt niet anders kan de trap op. En wordt het hijgen dus alleen maar erger. We gaan ongemak uit de weg, zijn onze eigen zachte heelmeester.

Ik pleit er niet voor dat iedereen voortaan als atleet verder moet leven. Dat is ook niet realistisch. Maar we hebben wel keuzes te maken. Sjouw die boodschappen een paar honderd meter naar huis in plaats van ze achterin de auto te gooien. En wandel eens een rondje door de wijk in plaats van toch maar weer een aflevering van die ene serie te kijken. Kleine aanpassingen in onze dagelijkse routine – daar begint het mee. Reken maar dat je ervan opknapt. Bewegen geeft energie. Duurzame energie.

 

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010