Ik gun alle Rotterdammers een goede ademhaling. Zweverig? Dat dacht ik als topsporter ook. Totdat ik later leerde dat ik met de juiste ademhaling lekkerder in mijn vel zit en meer aankan.

Ademhaling heeft geen enkele rol gespeeld tijdens mijn carrière als sprinter. Op de trainingsbaan was ik er niet mee bezig en tijdens de wedstrijden was het een kwestie van focussen op mijn looptechniek en alles geven tot op de finish. Een explosie van tien, twintig seconden, waarna ik verzuurd en buiten adem over de streep kwam. Het was uithijgen en weer doorgaan, zeker tijdens de series die ik op trainingen sprintte.

Achteraf een gemiste kans, zeker wat betreft de trainingen. Want inmiddels weet ik dat je met de juiste ademhaling je herstelvermogen en de rust in je lichaam positief kunt beïnvloeden. Dit leerde ik van Stans van der Poel, met wie ik inmiddels samenwerk in ons bedrijf gericht op re-integratie van mensen met een burn-out of chronische vermoeidheidsklachten. De juiste ademhaling is geen wondermiddel voor alle problemen, maar geeft wel een boost aan hoe gezond we ons voelen en onze belastbaarheid.

Wat is de ideale ademhaling? Dit is voor iedereen anders, denk alleen maar aan hoe onze longinhoud van elkaar verschilt. Het beste kunnen we naar kinderen van nul tot vier jaar kijken. Zij ontwikkelen van nature een goede ademhaling, die naarmate zij ouder worden helaas negatief wordt beïnvloed door stresssituaties. Neem het kind dat zijn adem inhoudt, elke keer als zijn vader boos thuiskomt. Onbewust sluipt dat in zijn ademhalingspatroon, een verstoring die er niet snel meer uitgaat.

Zelf bleek ik bij het inademen mijn adem te lang en te hoog in mijn lijf vast te houden. Dit veranderde ik niet van de ene op de andere dag, maar inmiddels profiteer ik wel van de extra aandacht hiervoor. In gesprekken ben ik alerter en verwerk ik informatie beter. Een tijdje geleden gaf ik met Virgil Spier op één dag zes presentaties aan werkende Rotterdammers over mobiliteit, communicatie en samenwerken. Pittig, maar door tijdens en zeker ook tussen de workshops mijn ademhaling goed te reguleren én te meten, kon ik deze belasting aan.

Onlangs vertelde ik samen met Stans aan een groep Rotterdamse huisartsen meer over het belang van de juiste ademhaling. En die verschilt niet alleen per persoon, maar ook per situatie. Op de atletiekbaan verlangt mijn lichaam iets anders dan tijdens een presentatie, maar het zijn absoluut mijn longen die me kunnen helpen!

Patrick van Luijk

Ambassadeur Gezond010