Een leven vol werk en gezin vraagt om balans. Daar weten noodgedwongen thuiswerkers met kinderen alles van. Gelukkig word ik steeds beter in de spagaat.

Zou jij aanschuiven bij die topkok die zelf alleen maar fastfood eet? Ik niet. Maar ik hou hem wel in gedachten, als ik weer eens het evenwicht dreig te verliezen tussen werk en ontspanning. Het doel van mijn bedrijf is mensen vitaal maken en houden. En ook als ambassadeur van Gezond010 praat ik veel over leefstijl en vitaliteit. Hoe sterk is mijn verhaal nog, als ik mijn eigen gezondheid verwaarloos?

Geen zorgen, ik hoef niet in een kramp te schieten als ik denk aan mijn stijl van leven. Maar er zijn momenten dat ik in een spagaat terecht kom. Wanneer? Vooral toen ik aan het einde van een werkdag eigenlijk naar huis moest, maar ik voor mijn bedrijf ook nog 23 dingen moet doen. Tja, zeg het maar: ontspannen en nog even genieten met de twee jongens die staan te springen als papa thuiskomt? Of toch die 23 dingen doen omdat anders de voortgang van mijn nog jonge bedrijf in gevaar komt?

Zo diep mogelijk de spagaat in gaan is geen optie, zeker niet voor de lange termijn. Met die houding kom je vast te zitten en nog maar half toe aan beide werelden. En heb je – als je niet uitkijkt – vroeg of laat iemand anders nodig om je uit die spagaat te bevrijden. De kunst is dat je minder diep gaat zitten, ruimte bewaart. Ruimte om te bewegen, zodat je bij piekmomenten op je werk of thuis kan meebewegen. Zoals al die thuiswerkers nu al weken doen. Hard werken is niet verkeerd, hè. Maar ik zorg wel dat het niet ten koste van mijn eigen gezondheid gaat.

Hoe? Door mijn gezondheid en leefstijl prioriteit te geven. Nog 23 dingen te doen? Oké, ik werk langer door. Maar plak er ook nog een uurtje sport en ademhalingsoefeningen aan vast. Zodat ik de werkstress in balans breng met fysieke inspanning, en zelf na een lange dag via mijn ademhaling in de ruststand kom. Zo kom ik weliswaar later, maar wel volledig ontspannen thuis. Wel zo fijn, en goed voor mijn nachtrust.

 

Patrick van Luijk
Ambassadeur Gezond010

Deze blog is onderdeel van een reeks over het coronavirus.