Jan Meijdam in gesprek

Julia van het Rotterdamse Jongerenloket stopte eind 2018 met roken. De hulp van Stoppen-met-roken-buddy én collega Jan Meijdam gaf de doorslag. ‘Stoppen is in je eentje zó makkelijk voor je uit te schuiven.’

Natuurlijk had Julia weleens eerder aan stoppen met roken gedacht. Vier jaar geleden deed de medewerker van het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam zelfs een succesvolle poging. ‘Maar na twee maanden rookte ik toch weer mijn sigaretje,’ zegt ze. ‘Op een of andere manier voel ik me nu zekerder over het niet meer roken. Ik put vertrouwen uit het niet-roken, het geeft kracht. Ik kan dit blijkbaar. Had ik nooit gedacht, maar het gaat me over het algemeen makkelijk af. Er gaan dagen voorbij waarop er niet eens gedachten voorbij komen dat ik eerder wél gerookt heb.’

Op de stoep

Jan is als senior beleidsadviseur binnen de gemeente Rotterdam een van de trekkers van de Rookvrije Generatie. Voor zijn eigen ontwikkeling wilde hij coach worden, de gemeentelijke coachcoördinator opperde te focussen op stoppen met roken. ‘Dat paste natuurlijk wel,’ zegt Jan. ‘Met weer een andere collega zag ik Julia met een collega van het Jongerenloket op de stoep voor het stadhuis roken. Niet echt een fraai gezicht, als gemeente hebben we toch een voorbeeldfunctie. Ik ken nog wel iemand die jullie wil helpen met stoppen, riep mijn collega. Zo is het balletje gaan rollen.’

Vrijer

Jan en Julia spraken een aantal keren af, want Julia wilde gráág van het roken af. ‘Het is ongezond en kost veel geld – dat weet iedereen,’ zegt ze. ‘Maar ik was er vooral klaar mee om zo afhankelijk te zijn. Veel tijd en gedachten gingen op aan het roken. Bij alles wat ik deed, plande ik in mijn achterhoofd alweer het volgende sigaretje. Dat beperkte me. Ik voelde me gevangen, was jaloers op niet-rokers die veel vrijer leken te leven. Hoe moet dit in de toekomst? Vond ik eng om over na te denken. Durf ik nu wel. Ik voel me veel vrijer, ben ook vrolijker en geduldiger.’

Mild

Julia sprak met Jan over haar motivatie om te stoppen en stelde uiteindelijk een datum vast waarop ze sigaretten vaarwel zou zeggen. ‘De hulp van Jan was vooral in het begin heel fijn. Een buddy maakt het concreet en urgent. Stoppen is in je eentje zo makkelijk voor je uit te schuiven. Na die verjaardag, nog even dat feestje meepakken. Eerlijk: kort nadat ik stopte heb ik een paar slippertjes gehad. Ik probeer mild te zijn voor mezelf. Na vijftien jaar roken is stoppen een grote verandering. Het is niet gek dat dit met vallen en opstaan gaat. Inmiddels gaat het al weken wél helemaal goed. Dáár houd ik me aan vast.’

Enorme kracht

Jan is blij dat hij bij onder meer Julia zijn waarde kan hebben om het roken in Rotterdam terug te dringen. ‘Met beleid de grote lijn uitzetten en bewaken is belangrijk, maar het is mooi om ook op persoonlijk niveau te helpen. Steun vanuit de omgeving is een belangrijke factor bij het wel of niet slagen van een stoppoging. Het is toch gaaf dat Julia een jarenlang patroon heeft weten te doorbreken? Stoppen met roken kan een enorme kracht losmaken, die mensen ook op andere terreinen in hun leven kunnen inzetten.’

Binnen de gemeente Rotterdam starten binnenkort meer Stoppen-met-roken-buddies. Van een arts en een verslavingsdeskundige leren zij hoe ze hun rokende collega’s het beste kunnen ondersteunen. Meer weten over een rookvrij Rotterdam? Kijk op Rotterdam.nl/rookvrij.

Jan Meijdam in gesprek