Gezonde voeding op een aanrecht, waaronder aardbeien, broccoli en zalm

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Al 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en wekelijks krijgen duizend mensen de diagnose. 9 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Ook steeds meer werkgevers krijgen te maken met de aandoening. Daarom richtte het Diabetes Fonds een businessclub op van bedrijven die zich inzetten voor gezondheid op én buiten de werkvloer: De Gezonde Businessclub.

Op dit moment hebben 1,2 miljoen mensen diabetes, naar verwachting zijn dat er 1,4 miljoen in 2040. Van dat aantal heeft 90% diabetes type 2. Het goede nieuws is dat deze variant voor een groot deel te voorkomen is met een gezonde leefstijl. Naast onderzoek om diabetes beter te behandelen en te genezen, richt het Diabetes Fonds zich ook op het voorkomen van diabetes (preventie). In het kader van die preventie richtte het daarom dit jaar De Gezonde Businessclub op. Partners uit deze club zetten zich in voor gezondere medewerkers en daarmee een gezonder Nederland.

Ongezonde gewoontes

Barbara Féres, werkzaam bij het Diabetes Fonds, legt uit waarom het fonds de handen ineenslaat met werkgevers: ‘Onze partners hebben als gemene deler dat zij zich willen inzetten voor een gezondere leefomgeving. We worden in onze maatschappij omringd door ongezonde verleidingen. Zelfs producten die gezond lijken, zitten soms vol suiker. Dat zorgt ervoor dat de helft van onze bevolking overgewicht heeft, en dat kan leiden tot diabetes type 2. Een ziekte die behoorlijk onderschat wordt en waar dus niet prima mee te leven valt, zoals nog wel eens gedacht wordt. Wij willen mensen helpen zich bewust te worden van ongezonde gewoontes. Omdat mensen veel tijd doorbrengen op hun werk, kunnen werkgevers enorm bijdragen aan de oplossingen om gezond leven makkelijker te maken.’

Leefstijl stimuleren

Bedrijven en organisaties die zich aansluiten bij De Gezonde Businessclub vormen samen een netwerk dat kennis deelt. Het Diabetes Fonds organiseert regelmatig events waar Gezonde Partners elkaar ontmoeten en leren over een gezondere werkvloer. Daarnaast krijgen ze een pakket met tools en activiteiten waarmee ze hun werknemers kunnen stimuleren tot een gezondere leefstijl. Denk aan de New York Mini Marathon, een hardloopevenement in Rotterdam, en de Nationale Suiker Challenge, waarbij mensen zeven dagen geen toegevoegde suikers proberen te eten. De Gezonde Partners van het netwerk ondersteunen met een financiële bijdrage ook onderzoek en campagnes.

Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij de cellen in het lichaam minder gevoelig zijn voor insuline. Er gaat dan niet genoeg suiker vanuit het bloed naar de cellen. Wie te maken heeft met diabetes, kan door jarenlang te hoge bloedsuikers schade krijgen aan ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Een ongezonde leefstijl kan een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes type 2.  Van de huidige 45-plussers krijgt naar verwachting 1 op de 3 diabetes type 2. De zorgkosten voor diabetes lopen op naar acht miljard euro in 2040. Diabetes behoort daarmee tot de grootste stijgers in ziektelasten.

Wil jij jouw organisatie ook aansluiten bij de Gezonde Businessclub? Klik hier voor meer informatie.