Zilveren certificaat Gezonde Kantine

Goed nieuws voor vijf kinderboerderijen van Gezond010-partner Stichting Natuurstad Rotterdam. Kinderboerderijen De Blijde Wei, De Beestenboel, De Kooi, De Kraal en De Wilgenhof hebben woensdag 29 januari 2020 een zilveren certificering voor Gezonde Kantines ontvangen.

Deze zilveren certificering betekent dat de kinderboerderijen een gezondere keuze in de kantine stimuleren. Bijvoorbeeld door lekkere, gezonde producten aan te bieden en deze op een zichtbare plek te plaatsen. Het zijn de eerste kinder-boerderijen in Nederland die dit certificaat hebben ontvangen.

De zilveren certificering is het resultaat van samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Natuurstad en Team:Fit. Team:Fit is het landelijke initiatief van JOGG om (sport)kantines gezonder te maken. Een kantine krijgt een zilveren certificering als onder meer tenminste 60 procent van het aanbod gezond is.

Aanpassing assortiment

De medewerkers van de kinderboerderijen hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een aanpassing van het assortiment en promotie van gezonde producten. Met behulp van een enquête is het voedingsaanbod aangepast op de wensen van bezoekers. Dit in samenwerking met een begeleidende diëtiste. Meer dan 60 procent van de zichtbare betere keuze is bereikt en voldoet daarmee aan de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Door op de balie en in de automaat gezondere producten te tonen, worden de bezoekers verleid om eerder een gezondere keuze te maken.

Gezond opgroeien

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk dat de Rotterdamse jeugd gezond opgroeit. Onder meer met het programma Lekker Fit! in de wijk probeert de gemeente kinderen en hun ouders verleiden om gezonder te leven. Maar op te veel plekken worden zij verleid om ongezond te eten. Door samen op te trekken kunnen we de omgeving waarin de Rotterdamse kinderen opgroeien, gezonder maken.

Wethouder Bert Wijbenga (o.a. Buitenruimte) reikte de certificaten uit: ‘Jaarlijks komen er zo’n 1 miljoen bezoekers op deze Rotterdamse kinderboerderijen en schooltuinen. Daarom is het zo belangrijk dat hier een gezonde keuze in de kantine wordt gestimuleerd. We willen dat kinderen opgroeien in een omgeving waar de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt.’

Recht op groene, gezonde omgeving

Op de kinderboerderij en de vlakbij gelegen schooltuinen, leren kinderen alles over gezonde voeding tijdens de natuurlessen. ‘Elk jaar volgen 50.000 Rotterdamse leerlingen een les bij ons,’ vertelt Louise Bergenhenegouwen, directeur van Natuurstad. ‘We leren kinderen onder anderen waar hun eten vandaag komt. Wij vinden dat alle kinderen in Rotterdam recht hebben op een groene, gezonde omgeving. Daarom zijn we ontzettend trots dat onze kantines het Zilveren Certificaat hebben ontvangen van de wethouder. Wij vieren dit nieuws door al onze bezoekers de komende dagen een lekker appeltje aan te bieden.’

 

Stichting Natuurstad Rotterdam is sinds eind december 2019 premium partner van Gezond010. De organisatie heeft de ambitie om binnen het platform de satelliet “Groen en Gezond” op te richten. Voor meer informatie over Natuurstad Rotterdam, ga naar www.natuurstad.nl. U kunt ook contact opnemen met Arjan Klopstra.

Uitreiking Zilveren certificaat Gezonde Kantine