Wordcloud van de Digitale eHealth Safari

Op donderdagochtend 11 februari 2021 vond de Rotterdamse Digitale eHealth Safari plaats. Tijdens deze geslaagde eHealth-ochtend gingen maar liefst 220 deelnemers, 17 sprekers in op de vele SET, PreSET, Covid-19 SET en de DigiDeal010 subsidies die Rotterdam ontvangen heeft, voor in totaal 4 miljoen euro. De hamvraag: hoe kunnen we samenwerken op weg naar eHealth voor iedere Rotterdammer?

Beeldbellen met de Huisarts

De officiële aftrap van de Rotterdamse eHealth Dag werd gedaan door wethouder Sven de Langen. Hij lanceerde samen met huisarts Matthijs van der Poel (Huisartsenteam van der Poel) en patiënt Marjan Blümer het project Beeldbellen met de Huisarts. ‘Toen corona in Nederland arriveerde, was er paniek op de huisartsenpost. Toen dachten wij: kunnen we niet gaan beeldbellen met patiënten? De hele wereld doet het, alleen de zorg nog niet,’ vertelde Matthijs van der Poel. Hij is heel dankbaar dat Jan Pons van de Rotterdam eHealth Agenda en huisarts David Oei dit mogelijk hebben gemaakt. ‘Ik ben blij dat we tegenwoordig kunnen beeldbellen,’ vult patiënt Marjan Blümer aan.

Stip op de horizon

Joyce van der Niet sprak over de Regionale Transitie Agenda en belichtte de stip op de horizon in 2030. ‘We willen graag stippen op de horizon koppelen en met elkaar de wegen in kaart te brengen. Want als we zo doorgaan, zullen de zorgkosten verdubbelen in 2040. Om samen dit scenario te voorkomen, moeten we de mooie initiatieven in Rotterdam aan elkaar verbinden. Samen kunnen we veel verder komen,’ aldus Joyce.

Na de korte toelichting over de Regionale Transitie Agenda startte de eHealth talkshow. Jacqueline Stuurstraat (deRotterdamseZorg – thema zorgprofessionals) belichtte dat de zorgvraag enorm toeneemt en dat het aantal medewerkers daar niet in mee groeit. ‘De arbeidsmarkt dwingt ons om anders te denken, de zorgvraag te verlagen en het digitaal veel beter te gaan inrichten,’ aldus Jacqueline. Oscar Papa (WIN010 – thema preventie) benadrukte het belang van de Rotterdams zelf: ‘Het is belangrijk om hen bij digitalisering te betrekken, anders wordt het geen succes.’

Pitches van subsidieontvangers 

Na de talkshow schoven de deelnemers aan bij verschillende break-out sessies met korte pitches van de subsidieontvangers. De thema’s bestonden uit:

Wildcard en winnaar regionale zorginnovatieprijs

Tenslotte werd de wildcard en winnaar van de Regionale Zorginnovatieprijs bekendgemaakt door Gertine van der Vliet, directeur van Medical Delta. Dat is een samenwerking tussen de kennisinstellingen; Erasmus MC, LUMC, Erasmus Universiteit, TU Delft, Leiden Universiteit en vier hogescholen. Zij werken samen aan technologische oplossingen voor de zorg. ‘LorAIne’, een oplossing van Annovating, sleepte een wildcardnominatie in de wacht. LorAIne past machine learning toe om met behulp van data van fitness trackers in een vroeg stadium hartritmestoornissen op te sporen.

Cue2Walk is uitgeroepen tot winnaar van de Zorginnovatieprijs regio Zuid-Holland. Het Haagse bedrijf ontwikkelde een slim draagbaar apparaat dat Parkinsonpatiënten een seintje geeft (een ‘cue’) wanneer zij als het ware ‘bevroren’ komen te staan. Cue2Walk dingt op 11 maart mee naar de Nationale Zorginnovatieprijs van Health~Holland.

 

Dit is een bewerking van een sfeerverslag over de Rotterdamse Digitale eHealth Safari die plaats vond op donderdag 11 februari 2021. Het oorspronkelijke verslag van communicatie- en PR-bureau Philogirl lees je hier. Heeft u het digitale event gemist? U kunt de Rotterdamse Digitale eHealth Safari hier terugkijken! Klik rechtsboven op ‘Bekijk de recording’. Binnen Gezond010 is de satelliet eHealth in ontwikkeling. Ook bijdragen? Mail voor meer informatie naar Gezond010MO@rotterdam.nl.