Twee oudere vrouwen en man rennen op de loopband

De combinatie van een chronische aandoening en overgewicht zorgt voor een verhoogd gezondheidsrisico. In zo’n situatie is sporten belangrijk voor de gezondheid, maar dit is niet voor iedereen even eenvoudig. Marcel de Kok van sport- en preventiecentrum Lifetime Wellness wilde voor deze groep mensen iets extra’s doen. Hij ontwikkelde een speciale sportpilot waarmee mensen met overgewicht en een medische aandoening veilig aan hun gezondheid kunnen werken. Als het aan hem ligt, blijft het programma bestaan.

‘Deze mensen vallen op sportgebied vaak tussen wal en schip’, begint Marcel zijn bevlogen verhaal. De kwetsbare groep gaat hem aan het hart. Ze hebben comorbiditeit: meerdere ernstige gezondheidsproblemen naast elkaar. In het geval van dit project zijn dat een psychische stoornis of een chronische aandoening gecombineerd met ernstig overgewicht. Marcel legt uit wat de moeilijkheid is: ‘Ze hebben een aanpak op maat nodig vanwege hun medische problematiek. Daar komt bij dat ze voor de apparatuur in een reguliere sportschool te zwaar zijn. Ze voelen zich daar ook niet thuis. En in veel gevallen hebben ze geen geld om te sporten.’

Keurmerk

De sportschool van Marcel draagt het keurmerk NL Actief Preventiecentrum, waar ook mensen met een medische aandoening veilig kunnen sporten dankzij de begeleiding van een multidisciplinair team. Ze begeleiden bijvoorbeeld mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel), obesitas, diabetes, COPD, artrose, lage rugklachten en hart- en vaatziekten. Het keurmerk is vergeven door NL Actief, de branchevereniging van sport- en bewegingsbedrijven.  De sportpilot voor mensen met comorbide obesitas kwam tot stand in samenwerking met deze branchevereniging.

Met een kleine beurs

Marcel vroeg huisartsen, fysiotherapeuten en andere organisaties om mensen door te sturen die in aanmerking zouden kunnen komen voor zijn pilotproject voor comorbiditeit. Veertig mensen met een kleine beurs werden geselecteerd om aan de slag te gaan in het gespecialiseerde gezondheidscentrum van Marcel. Daarna ontwikkelde het team van Lifetime Wellness per deelnemer een aanpak voor de beweegproblemen en eventuele omliggende problemen. Bijvoorbeeld stress, bijwerkingen van medicatie of een verstoord slaappatroon. Marcel: ‘We leren ze dat een gezonde leefstijl je leven verlengt en prettiger maakt. We leveren zo ook een bijdrage aan het landelijke streven om de focus te verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.’ De data van de sportpilot werd verzameld. Bovendien ondervroeg het gerenommeerde Mulier Instituut (sportonderzoek) de kandidaten.

Project voortzetten

De pilot kreeg van het ministerie van Volksgezondheid subsidie voor een jaar. Nu is Marcel op zoek naar een manier om de steun voor zijn groep kan voortzetten.  ‘Ik wil deze mensen niet terug laten vallen.’ Om te illustreren wat de resultaten op persoonlijk niveau zijn, vertelt hij over enkele kandidaten: ‘Een mevrouw van 44 viel af van 133 kilo naar 105 kilo. Voorheen sportte zij helemaal niet. Nu is haar bloeddruk lager en heeft ze minder last van haar gewrichten. Een andere kandidaat is een man met straatvrees. Hij durfde niet te sporten, maar woog wel 160 kilo. Nu is hij al vijftien kilo afgevallen. Hij komt hier graag en is daarmee echt uit zijn isolement gekomen. Zijn vrouw traint mee, zij kampt ook met ernstig overgewicht.’ Aan de pilot deden in totaal tien mannen en dertig vrouwen mee. De mannen verloren gemiddeld veertien kilo aan gewicht en 6% vetpercentage. De vrouwen verloren gemiddeld zes kilo en bereikten een vetpercentage dat 2% lager lag. Bij beide groepen was een verbetering te zien in bloeddruk.

Band opbouwen

Volgens Marcel heeft het maatwerk dat hij levert nog een belangrijk resultaat: ‘omdat wij zo intensief aan de slag gaan met deze mensen, bouwen we een band op. Vaak hoor ik dan over andere problemen die aangepakt moeten worden. Ik verwijs mensen dan door naar instellingen uit mijn netwerk, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin of de ggz. Ik zou daarom nog meer willen samenwerken met relevante partners. Als je een schakel bent in een ketting, kun je meer teweegbrengen. Het doet me pijn dat zoveel mensen in Rotterdam gezondheidsproblemen kampen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen.’