ECT maakt werk van gezond werken in volcontinudienst
Bij containeroverslagbedrijf Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) werkt twee derde van de 1.800 werknemers in volcontinudienst. Dat is per definitie belastend voor het lichaam. Daarom besteedt ECT de afgelopen jaren steeds meer aandacht aan gezondheid en vitaliteit.
‘Werken in volcontinudienst heeft per definitie impact op je leven.’ Annemarie Voogd, HR-adviseur bij Hutchison Ports ECT Rotterdam (kortweg ECT), draait er niet omheen. Maar de kranen moeten blijven draaien en de schepen moeten zo snel mogelijk weer van de kant. Klanten van het containeroverslagbedrijf verlangen dat ze 24 uur per dag en 7 dagen per week geholpen worden. ECT gaat daar sinds jaar en dag in mee, waardoor het is uitgegroeid tot een van de leidende en meest geavanceerde containerterminaloperators van Europa.
Biologische klok
Dat betekent dat ongeveer 1.200 van de 1.800 werknemers werken in volcontinudienst, ook wel 24/7-operatie genoemd. ‘De ene werknemer vindt dat heerlijk. Werken in volcontinudienst geeft meer vrijheid, want een fulltimebaan betekent bij ons een werkweek van 32 uur. Ook financiële argumenten spelen mee, want je krijgt een onregelmatigheidstoeslag,’ vertelt Annemarie. ‘De andere werknemer vindt het juist lastig om balans te bewaken tussen werk en privé, want het heeft flinke impact op je gezin. Voor vrijwel niemand is gezondheid de hoofdreden voor twijfel. Terwijl bewezen is dat volcontinu werken belastend is voor je lichaam. Je organen hebben een biologische klok, die is ingesteld op ons natuurlijke ritme op basis van daglicht. Bij bijna iedereen is die biologische klok verstoord na een nachtdienst.’
Gezondheidsplein
ECT maakt blijvend werk van het minder ongezond maken van de volcontinudienst. Dat doet het bedrijf onder meer door zogeheten ‘voorwaarts roterende’ roosters te maken waarbij een medewerker ‘steeds verder in de tijd’ werkt. Dat betekent dat: eerst een aantal vroege diensten, daarna een aantal late diensten en daarna een aantal nachtdiensten, gevolgd door een aantal vrije dagen. Ook is er op de terminal een Gezondheidsplein, waar onder meer een bedrijfsarts, fysiotherapeut, ARBO-consulenten, een bedrijfsmaatschappelijk werker en een vitaliteitscoach klaarstaan om medewerkers, met of zonder klachten, te helpen en/of adviseren. Daarnaast werd onlangs een trainingsruimte geopend en is het voedselaanbod in de bedrijfskantine gezonder gemaakt.
Verantwoordelijkheid
‘Dat hebben we gedaan vanuit onze visie dat medewerkers die fysiek en mentaal goed in hun vel zitten, hun werk en diensten beter volhouden,’ zegt Annemarie. ‘Dat past in ons beleid en het goede werkgeverschap dat we willen tonen. We nemen graag verantwoordelijkheid voor de gezondheid van onze mensen. Maar de verantwoordelijkheid ligt voor een belangrijk deel ook bij de werknemers zelf. Het enige dat wij kunnen doen is hen zoveel mogelijk faciliteren bij en voorlichten over het maken van bewuste, gezonde keuzes. Ze moeten zelf hun leefstijl bewaken en zo nodig aanpassen.’
Concrete tips en adviezen
Handvatten daarvoor krijgen medewerkers tijdens de workshop ‘Gezond werken in de 24/7-operatie’. Die krijgen alle nieuwe ECT-medewerkers, stagiairs in de (semi-)continu en bestaande medewerkers voor wie het relevant is. In een dagdeel leren ze hoe ze het best kunnen omgaan met wisselende diensten. Tijdens de workshop gaan de vitaliteitscoach en bedrijfsfysiotherapeut van ECT in op de verschillende aspecten die volcontinu werken met zich meebrengt op het gebied van leefstijl: voeding, beweging, ontspanning, sociaal leven en slaap. Ook ontvangen alle medewerkers een brochure met tips, feiten en ervaringsverhalen van collega’s.
Langzame suikers en vezelrijke groente
In de brochure staat onder meer dat mensen die in de nachtdienst werken gemiddeld genomen zwaarder zijn dan mensen die niet ’s nachts werken. ‘Veel en vooral vet eten tijdens de nacht is extra belastend voor je lichaam en kan serieuze consequenties hebben op de langere termijn,’ valt te lezen. Medewerkers krijgen ook concrete tips over wat ze het best kunnen eten tijdens nachtdiensten. ‘Wees zuinig met koolhydraten/suiker en eet liever iets meer eiwitten. Eet voldoende vezels. Probeer bijvoorbeeld ook eens vezelrijke groente als broccoli, sperziebonen, bospeen of peulvruchten.’ Terminaloperator Willem geeft in de brochure de volgende tip: ‘Als ik de nacht heb, eet ik normaal mijn avondeten en na 20.00 uur niets meer. Krijg ik toch trek, dan neem ik wat fruit. Dat zijn langzame suikers. Ook drink ik veel water.’
Cultuurverandering
En zo zijn er nog tientallen concrete tips die medewerkers van ECT krijgen. Annemarie merkt dat de cultuur binnen het bedrijf langzaam maar zeker verandert. ‘Zeker de nieuwe generatie is meer met gezondheid bezig. Sommigen nemen hun eigen gezonde maaltijd mee. Steeds meer werknemers benaderen volcontinu werken heel bewust. Dat is een mooi uitgangspunt en een positieve ontwikkeling.’
Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) is partner van Gezond010. Via bijdragen aan events, workshops en eigen (social) media richt de organisatie zich op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit in Rotterdam én op versterking van het netwerk. Meer weten, kennismaken of samenwerken aan de mentale gezondheid van Rotterdammers? Kijk op de partnerpagina voor meer informatie en contactgegevens.