Twee mannen met een schop in de hand bij een tuintje. Illustratief voor het Groen Festival over duurzaamheid en inclusie.

Rotterdam werkt aan een toegankelijke stad. Een stad waar iedereen zich thuis voelt en goed uit de voeten kan, zowel fysiek als sociaal. Een voorbeeld van een evenement waar echt voor iedereen plek is, is het Groen Festival. Het thema is groen, circulair, duurzaam en inclusief. Ook mensen met een beperking kunnen meedoen met de activiteiten. Het festival zal worden geopend door wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie). Groen Festival vindt op 3 december plaats bij Huis van de Wijk Post West.

Claudia Rosbergen is de organisator van Groen Festival, dat ze samen met wmo radar voor de tweede keer organiseert. Ze zit zelf in een rolstoel en ervaart dagelijks hoe moeilijk het is om deel te nemen aan de maatschappij: ‘Ik kan veel winkels en horeca niet in door trapjes en drempels. Twee centimeter is voor mij al een onoverkomelijk obstakel. Op straat kan ik stoepen niet op of af omdat er een fiets of deelscooter in de weg staat. De tram en de metro zijn ook geen optie voor mij.’

Met open armen

Juist omdat ze zelf vaak geen toegang heeft tot evenementen, wilde ze iets organiseren dat voor iedereen is. Ze klopte aan bij wmo radar, dat het initiatief met open armen ontving. De welzijnspartij ondersteunt Groen Festival met zowel een locatie als vrijwilligers. Claudia: ‘Veel initiatieven die door en voor bewoners van Rotterdam georganiseerd worden, zijn niet voor iedereen toegankelijk. En dat terwijl er 30.000 mensen met een beperking in Rotterdam wonen.’

Groen en inclusief

Groen Festival is duurzaam, circulair, groen en inclusief. Eigenlijk een voorstelling van een ideale toekomst, volgens Claudia. Mensen kunnen bijvoorbeeld leren hoe je fermenteert met overgebleven etensresten, wasmiddel maakt van planten en hoe je een moestuin in huis maakt. Er zijn kraampjes van duurzame lokale ondernemers aanwezig waar je kleding, cadeautjes, lekkernijen en meer kunt kopen. Maar er vindt ook een wandeling plaats, verzorgd door Stichting Running Blind, waar mensen kunnen ervaren hoe het is om zonder zicht door de stad te lopen. Ook wordt er een workshop doven- en gebarentaal gegeven. Claudia: ‘Ik wil een leuke dag organiseren. Maar ik hoop daarnaast ook dat ik mensen inspireer om meer na te denken over inclusie en toegankelijkheid. Dit festival is echt voor iedereen. En dat zou eigenlijk helemaal niet bijzonder moeten zijn.’

Toegankelijke steden

Mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in de maatschappij. Ze worden in het dagelijkse leven voortdurend geconfronteerd met obstakels. Denk aan gehandicapte kinderen waarvoor geen toestellen zijn in de speeltuin. Websites die te ingewikkeld zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Blinden die hun post niet kunnen lezen. Rotterdam legde op 11 november 2021 in het raadsbesluit ‘Een fysiek toegankelijke stad voor iedereen’ een lijst met voornemens vast.

Zo krijgt het College van B&W de opdracht om een jaarlijkse lijst van tien knelpunten op te lossen. Daarnaast wordt onder meer kritisch gekeken naar gemeentelijk vastgoed en de buitenruimte. In 2023 moet een toegankelijkheidsambassadeur worden aangesteld die de positie van Rotterdammers met een beperking zal versterken. Het Rotterdam van de toekomst is een stad waar iedereen op een gelijkwaardige manier aan de maatschappij mee kan doen.  

Groen Festival vindt op 3 december van 10.00 tot 17.00 uur plaats in Huis van de Wijk Post West op de Tidemanstraat 80 in Rotterdam. Het festival is voor jong en oud en de toegang is gratis. Meer informatie is hier te vinden. De gemeente Rotterdam besteedt ook ieder jaar aandacht aan het thema toegankelijkheid en inclusie tijdens de Week van de Toegankelijkheid in oktober. In de video hieronder kan je zien wat er dit jaar in Rotterdam georganiseerd werd.