Huizen van de Wijk gaan challenge aan voor gezondere voeding
Wie bij bepaalde Huizen van de Wijk aanschuift, kan daar nu een gezonde keuze maken. In het kader van het project Gezonde kantines in de Huizen van de Wijk bieden vijf van deze ontmoetingsplekken meer verantwoorde opties aan. Door middel van challenges gaan zij de uitdaging aan om hun aanbod gezonder te maken. Die resultaten zijn zichtbaar op topprestatiebadges, die wethouder Christine Eskes (onder meer Volksgezondheid) dinsdag 5 april uitreikte aan de enthousiaste medewerkers.
Bitterballen en frisdranken waren er niet bij de uitreiking van de eerste topprestatiebadges voor de Huizen van de Wijk. De bezoekers werden onthaald met verse muntthee of water met citroen en groentehapjes. Dat soort gezonde versnaperingen zullen voortaan steeds vaker te zien zijn in de Huizen van de Wijk. Wie toch een glas cola of chocola wil, kan uiteraard nog steeds terecht. De nadruk ligt echter op gezonde voeding. Dat betekent bijvoorbeeld dat er altijd water staat, dat gezonde snacks opvallender gepresenteerd worden dan de ongezonde varianten en dat er verantwoord gekookt wordt.
Geleerd van scholen en sportclubs
De Huizen van de Wijk kunnen kiezen uit tal van mogelijkheden om veranderingen door te voeren, passend bij hun locatie. Het JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) was nauw betrokken bij het project. JOGG begeleidde eerder een soortgelijk project gericht op school- en sportclubkantines, daarbij geholpen door de Team: Fit Coach. De opgedane kennis is vertaald naar een aanpak voor de Huizen van de Wijk.
Tosti’s met bruin brood
Wethouder Eskes is enthousiast over het systeem én over de veranderingen die nu al doorgevoerd zijn. ‘Het was voor de teams van de Huizen van de Wijk een ontdekkingstocht van frituur naar gezonde voeding. Ze konden daarbij wel putten uit kennis die al was opgedaan bij de sport- en schoolkantines. De teams hebben zelf een methode ontwikkeld, door de bestaande voeding gezonder te maken. Zo hoeven bezoekers niet een heel ander eetpatroon aan te leren. Tosti’s worden bijvoorbeeld van bruin brood gemaakt of er wordt gekookt met volkoren pasta. Een prestatie die dient als voorbeeld voor de andere Huizen van de Wijk in Rotterdam. Op deze manier maken we gezond de norm.’
De frituur eruit
Soms wordt de verandering subtiel doorgevoerd, soms wat drastischer. Zo vloog de frituur er bij het Huis van de Wijk op de Kipstraat meteen uit, net als de chocoladerepen en de zakken chips. Vrijwilligerscoördinator Chia Faria voert daar al langere tijd een strijd tegen ongezonde voeding. ‘We koken gezonde maaltijden en op woensdag eten we al jaren veganistisch. Maar dit project was een aanleiding om een stap verder te gaan. Mensen blijken de overgang naar gezondere voeding niet eens moeilijk te vinden. Toen ik een keer gezondere taart serveerde in plaats van slagroomtaart, vroeg iedereen om het recept. En sinds we een tank met water hebben staan met munt of een ander smaakje, vraagt bijna niemand meer om cola. De term gezondheid roept niet altijd veel enthousiasme op, maar als je mensen gezond eten laat proeven, vinden ze het eigenlijk heel lekker.’
De Food-challenge van de Huizen van de Wijk past in het gezondheidsbeleid van Rotterdam, dat gericht is op een vitalere stad waar gezonde keuzes voor het grijpen liggen. Het JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) was verantwoordelijk voor de coördinatie van het project. Het werd daarbij inhoudelijk gesteund door het Voedingscentrum.