Medewerkers van Stadsbeheer, CJG-bestuurder Cynthia Pique en wethouder Achbar leggen samen de Rookvrije Generatie tegel bij de ingang van de CJG-locatie Feyenoord.

Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. Oftewel, zonder last te hebben van de rook of in aanraking te komen met sigaretten. Dit is belangrijk omdat kinderen heel gevoelig zijn voor rook en door (mee)roken serieuze gezondheidsrisico’s lopen. Daarom is gemeente Rotterdam aangesloten bij de beweging Rookvrije Generatie. En willen we plekken waar kinderen komen, rookvrij maken. Nu is er weer een stap gezet en zijn alle ingangen van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) rookvrij gemaakt. Donderdag 28 maart legden wethouder Achbar en CJG-bestuurder Cynthia Piqué de laatste tegel om deze mooie nieuwe stap te vieren.

Steeds meer plekken rookvrij

In onze gemeente zijn er al meerdere stappen gezet, zoals het rookvrij maken van kinderboerderijen, speeltuinen en ziekenhuizen. Nu is er een volgende stap gezet. In maart 2024 maakten we ook alle ingangen van CJG Rijnmond in Rotterdam een rookvrije zone. Het gaat om in totaal 21 locaties. Juist daar waar ouders met hun kinderen komen voor vragen en advies over opvoeden, opgroeien en gezondheid, is het belangrijk dat kinderen niet in aanraking komen met rook.

Op naar een rookvrije generatie

De Rookvrije Generatie heeft als ambitie dat kinderen in 2035 rookvrij opgroeien en niet zelf gaan roken. Wethouder Achbar vertelt: ‘We werken hard aan een stad waarin kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Dat is een doel waar we niet zomaar komen, dat vereist inzet van landelijke partijen, ouders, de gemeente, maar ook van partners in de stad zoals het CJG. Of bijvoorbeeld een supermarkt die bereid is eerder te stoppen met het verkopen van tabak dan de wet het voorschrijft. We doen dit echt samen. Een rookvrije omgeving voor kinderen betekent dat ze schone lucht inademen, waardoor hun longen niet worden beschadigd. Een rookvrije zone voor de CJG’s is een logische stap. We willen, niet alleen als gemeente maar ook als maatschappij, dat kinderen niet door rook hoeven te lopen om op hun plek van bestemming te komen. Om dit doel te bereiken hebben we iedereen nodig en zijn we blij met onze partners zoals het CJG. We hebben nog een weg te gaan, maar zijn ook trots op deze nieuwe stap richting een rookvrije generatie. Daarom leggen Cynthia Piqué en ik vandaag deze tegel.’

Naast de locaties van het CJG, zijn dit jaar ook alle tramhaltes in het centrum rookvrij gemaakt. De gemeente wil dit eind dit jaar uitbreiden naar heel Rotterdam. Meer informatie is te vinden op www.rotterdam.nl/rookvrij.