Oudere vrouw die recht in de camera kijkt, met daaronder een tekstblok met de tekst: Angela viel over haar vloerkleed. Nu loopt ze achter een rollator.

De communicatiecampagne rondom valpreventie is gestart! Daar zijn we trots op, maar het is ook hard nodig. Want elke 4 minuten belandt in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp door een val in of om het huis. Ook in Rotterdam is dit een toenemend en zorgwekkend probleem. Van de ruim 100.000 Rotterdamse 65-plussers heeft 38% een verhoogd valrisico. De hoogste tijd om 65-plussers te vertellen hoe je de kans op vallen verkleint!

Voorkomen is beter dan genezen

Mensen weten natuurlijk dat vallen niet fijn is. Wat ze vaak niet weten (of willen weten) is dat een ‘onschuldige’ val serieuze gevolgen kan hebben. Iedereen heeft daar eigen redenen voor, maar feit is dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom maken we valpreventie onderdeel van een gezonde leefstijl. Dit doen we door 65-plussers en hun omgeving aan te spreken op herkenbare situaties. Gewone dingen, in en om het huis. Dingen die door een val echt zouden veranderen.

Middelen om zelf actie te ondernemen

We laten hen nadenken over hun eigen leefstijl en thuissituatie én geven informatie over wat zij zelf kunnen doen om de situatie te verbeteren. We activeren 65-plussers door hen middelen te geven om zelf actie te ondernemen en dingen te veranderen. Dit kan zijn door ze te verwijzen naar sport- en beweegaanbod passend bij hun wensen. Een Val Niet Training aan te bieden óf hen tips te geven over kleine aanpassingen waardoor het valrisico kleiner wordt.

Campagne met échte Rotterdammers

Belangrijk bij het ontwikkelen van de campagne is geweest dat deze niet betuttelend is en dat ‘ie recht doet aan de diversiteit in de stad. Wij denken dat dit goed gelukt is! Leuk feitje is dat de modellen in de drie campagne-uitingen échte Rotterdammers zijn.

Materialen

De campagne is online te zien op social media. op www.val-niet.nl en in de stad op abri’s. Ook hebben we een aantal middelen gemaakt voor partners in de stad waar de doelgroep vaak komt. Hiervoor hebben we een voorlichtingsfolder ontwikkeld over de valrisicofactoren en hoe je die zelf kunt verkleinen. En een ansichtkaart met een korte zelftest om te bepalen of je een verhoogd risico hebt op vallen.

Help je ook mee?

Help jij mee om 65-plussers en hun omgeving te bereiken? Bestel dan gedrukte exemplaren van deze middelen door een mail te sturen naar Laura (lpp.deheer@rotterdam.nl).