Gezond koken en boodschappen doen (illustratief)

Ouders brengen wekenlang thuis door met hun opgroeiende kinderen. Dit biedt volop kansen voor een gezonder eetpatroon, zegt diëtist Kathleen Paal van voedings- & bewegingspraktijk MoveDis. ‘Geen kind gooit nog ongevraagd iets in je karretje.’

Natuurlijk is boodschappen doen er met alle corona-maatregelen niet makkelijker op geworden. Maar Kathleen Paal ziet ook voordelen, nu we nog maar met één persoon tegelijk de supermarkt in mogen. ‘Geen kind gooit nog ongevraagd iets in je karretje,’ zegt de diëtist en bewegingstherapeut lachend. ‘Die strijd hoef je in de winkel dus niet meer te voeren. Mijn advies is wel: overleg thuis wat je als gezond tussendoortje meeneemt voor je kinderen. Het is namelijk belangrijk dat zij een stem hebben in wat er gegeten wordt, zodat ze zich gehoord voelen. Geen mens pruimt een dictaat, ook niet in crisistijd.’

Vaste eet- en drinkmomenten

Grote en kleine pauzes – de structuur van scholen is zo gek nog niet. Ook niet als het op eten en drinken aankomt. ‘Het vasthouden van structuur is een van de belangrijkste dingen voor een gezond eetpatroon,’ zegt Paal. ‘En dat begint bij een goed ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag. Pubers die opeens een gat in de dag slapen? Maaltijden verschuiven, worden samengevoegd of zelfs overgeslagen. Dit heeft grote impact op de verbranding, ook al zullen ze dit niet direct opmerken. Vasthouden aan onze vaste eet- en drinkmomenten is ontzettend belangrijk. Voor ons lijf, maar ook vanwege het sociale karakter.’

 

Zoethoudertjes

De diëtist en bewegingstherapeut kent de verhalen van gezinnen waar kinderen in de gordijnen klimmen, nu ze al weken binnen zitten. Begrijpelijk dat ouders soms naar zoethoudertjes grijpen? ‘Ja, koek en snoep kunnen net als een tablet even rust in de tent brengen,’ zegt Paal. ‘Maar op termijn pakt het nadelig uit voor de gezondheid. Ouders moeten de lokroep weerstaan en consequent zijn. Het helpt al als je geen ongezonde tussendoortjes in huis haalt. Dat moet makkelijker zijn, nu we de boodschappen alleen moeten doen.’

Tijd om te koken

Paal raadt Rotterdammers met kinderen in huis aan om samen te koken. Zo leren jongens en meisjes eten klaar te maken, waar ze de rest van hun leven plezier van hebben. ‘Online zijn veel gezonde recepten te vinden, ook op de site van het Voedingscentrum. Maak eens een gezonde kapsalon. Samen met je kinderen koken is ontzettend leuk. Zeker als je er de tijd voor neemt. En je kunt ze zo veel leren over lekkere en gezonde ingrediënten. Je keuken erna ontploft? Ongetwijfeld. Maar is dat erg?’

 

Dit artikel is onderdeel van een reeks over het coronavirus. MoveDis is een voedings- en bewegingspraktijk in Rotterdam-Feijenoord. Eerder vertelde Kathleen Paal over hoe de thuisisolatie gezonde voeding voor ouderen onder druk zet. Meer weten, kennismaken of samenwerken? Kijk op Movedis.nl.